Колики је стварни ДРЖАВНИ ДУГ АМЕРИКЕ?

Koliki je stvarni DRŽAVNI DUG AMERIKE?

13 septembra 2019

Poznata američka finansijska kompanija „Alajans Bernštajn“ obavila je istraživanje koje je razotkrilo stvarne razmere državnog duga SAD.

Američki finansijski telekanal „CNBC“ tim povodom je objavio specijalni prilog pod naslovom „Realni nivo duga SAD možda dostigne 2000 odsto ekonomije, naglašava se u izveštaju Vol strita“.

Procena „Alajans Bernštajn“ privlači pažnju ne samo zbog cifri sa kojima ova kompanija operiše, već je stvar u tome što je „dužničku dijagnozu“ postavila veoma poznata finansijska struktura, prenosi portal „Bankar“.Poznatu finansijsku kompaniju je osnovao ekonomista i milijarder Zalman Haim Bernštajn, a ona danas upravlja aktivama vrednim 586 milijardi dolara, što njenoj dijagnozi pridaje dodatnu težinu.

Posle pažljivog proučavanja računica i preporuka američkih finansijskih eksperata, stiče se utisak da se radi o pripremi javnosti za rezanje socijalnih programa i drugih elemenata države blagostanja, prenosi portal „Bankar“.

Ironija sudbine je što je Zalman Haim Bernštajn nekoliko godina života potrošio na realizaciju Maršalovog plana: na šeme američkog investiranja u zemlje Zapadne Evrope, radi uzdizanja njihovih ekonomija i jačanja uticaja SAD na Starom kontinentu, u kontekstu konkurencije sa SSSR.

Ali to je bilo u prošlosti, a danas ta firma, koju je osnovao jedan od utemeljivača Maršalovog plana, aktivno signalizira da će za spasavanje američke ekonomije od dužničke gangrene biti potreban skalpel, ili čak motorna testera. A neće rezati ono što SAD duguju vlasnicima svojih dužničkih obveznica već — američke socijalne garancije.

„CNBC“ je objasnio kako je kompanija „Alajans Bernštajn“ izračunala dug SAD i zbog čega je to važno:

„Alajans Bernštajn je razradila metodologiju koja je dala rezultat: SAD duguju 1832 procenta od svog BDP. U ovo nije uračunat samo klasičan državni dug, nego i obaveze iz socijalnih programa poput ’Socijalnog osiguranja‘, ’Mediker‘ (zdravstvenog osiguranja) i državnih penzija“.

Obično se kao nivo duga SAD navodi 22,5 triliona dolara, što je približno 106 procenata američkog BDP, prenosi „B92“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *