Koliko bi Zemlja preživela bez Sunca?

Koliko bi Zemlja preživela bez Sunca?

22 jula 2013

Sunce - ZemljaAstronomi su za ovu godinu predvideli vrhunac solarnog ciklusa ili solarni maksimum, međutim, šta bi se dogodilo kada bi Sunce počelo da umire, ili kada bi se jednostavno ugasilo? Da li bi to Zemlja, a i ljudi, preživeli? Kada bi stavili vruću šoljicu čaja u zamrzivač, ona se ne bi odmah ohladila, a slično bi se desilo i sa zemljom kada bi Sunce, recimo, „odlučilo“ da se odjednom ugasi.

Zemlja bi ostala topla, barem u poređenju sa prostorom oko nje, nekoliko miliona godina, ali bi svi na njenoj površini osetili zahlađenje znatno ranije. Tokom prvih nedelju dana temperatura bi pala na -17°C, a u prvih godinu dana dostigla bi -73°C. Površina svih svetskih okeana bi se zamrzla, ali bi taj led zato štitio ostatak okeana od smrzavanja narednih nekoliko stotina hiljada godina, piše sajt “Popsci.com“,  a prenosi B92.

Par miliona godina nakon gašenja Sunca, Zemlja bi na površini dosegla stabilnu temperaturu od -240°C, što je temperatura identična onoj koju bi otpuštala Zemljino jezgro i koju bi Zemlja otpuštala u svemir, tvrdi Dejvid Stivenson, profesor planetarnih nauka na Kalifornijskom institutu za tenhologiju.

Ako se pitate kako bi ljudi preživeli sve to, rešenja postoje. Ljudska vrsta mogla bi da preživi u građevinama na dnu okeana, ili koristeći nuklearnu ili geotermalnu energiju Zemlje za održavanje životnog prostora. Pravi primer korišćenja Zemljine geotermalne energije postoji već i danas, a to je Island.

Profesor astronomije na Univerzitetu Ročester, Erik Blekman, ističe kako bi čovečanstvo moglo da još stotinama godina nakon nestanka Sunca crpi toplinu iz vulkana kako bi preživelo. Normalno, fotosinteza bi istog trenutka prestala da funkcioniše a većina biljaka izumrlo bi za svega par nedelja. Veliko drveće bi međutim, uspelo da preživi nekoliko decenija zahvaljujući sporom metabolizmu i rezervama šećera.

Bez hrane na samom dnu lestvice ishrane, većina životinja bi vrlo brzo nestalo, ali bi lešinari koji bi se hranili ostacima uspeli da požive još neko vreme – dok ih hladnoća ne istrebi.

Naravno, Sunce ne drži samo Zemlju u životu već je drži i u orbiti. Kada bi njegova masa iznenada nestala (iako je ovo prilično nemoguće), planeta bi jednostavno odletela.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *