КОЛИКО БОГАТСТВО КРИЈЕ РТБ БОР? Ево зашто Кинези хоће амерички део!

KOLIKO BOGATSTVO KRIJE RTB BOR? Evo zašto Kinezi hoće američki deo!

13 oktobra 2019

Kineski „Ziđin“ spremila je američkoj kompaniji „Friport Mekmoran“, koja ima 60 odsto istražnih prava u donjoj zoni ležišta „Čukaru peki“, ponudu da otkupi njihov deo.

Plan kineske kompanije „Ziđin“, koja je i strateški partner RTB „Bor“, jeste da investira gotovo pola milijarde dolara u početak eksploatacije gornjeg dela ležišta „Čukaru peki“, kod Bora, gde su ustanovljene rezerve od milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, svakako je za tu kompaniju lakši deo posla.Razlog je jednostavan – Kinezi su jedini vlasnici gornje zone ležišta „Čukaru peki“, koja se u geološkim krugovima, zbog odlične koncentracije bakra i zlata, naziva „zver“. Međutim, daleko teži posao „Ziđin“ će imati kada na red dođe eksploatacija donjeg dela tog ležišta. Ono, po preliminarnim procenama, krije rezerve od 15 miliona tona bakra i čak 300 tona zlata, a u njemu je, sa udelom od 60 odsto, većinski vlasnik istražnih prava američka rudarska korporacija „Friport Mekmoran“.

Doduše, po ugovoru, ukoliko dođe do eksploatacije donjeg dela ležišta „Čukaru peki“, što je investicija koja se meri milijardama dolara, „Ziđin“ bi stekao 46, dok bi Amerikancima ostalo 54 odsto vlasništva. Dakle, Kinezi imaju dva puta – ili da sklope ugovor o strateškom partnerstvu sa „Friportom“, ili da od njih pokušaju da otkupe njihov udeo u najbogatijem nalazištu bakra i zlata na svetu.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

 1. Za Srbiju says:

  A koliko je naš deo? Bor je naš narodni rudnik, narodna imovina, koji su nam ostavili naši preci, dajući svoj život. Nije Bor ničija prčija da se rasprodaje belosvetskim firmama.

  • Gardista says:

   Tako je, sta nasa deca sutra imaju od jedne nenormalne jaruge. Sramota, odakle amerima toliki deo rudnika, koji su nas pljackali, bombardovali, ubijali...pa nisu i Kinezi dzaba "dobri" s nama. Degradiraju nas decenijama da bi popljackali sto je ostalo. Koliki bi nas bdp bio da eksploatisemo nase rudnike...Svedska nam ne bi bila ravna. E moj Kostunice, Djindjicu, Tadicu i jos malo Vucicu i ko zna sledeci. Niko nema onu stvar da kaze dosta je vise.

   • Mrki says:

    Pa Vucic je privatizovao Srbiju i to je sada Vuckovina kakva Srbija kakvi bakraci narod je ovca i ovi zato sisaju kako hoce jer zasto vuk ne pase travu zato sto ima ovce

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *