КОЛИКО ЋЕ ЈОШ ТРАЈАТИ УКРАЈИНСКА ОФАНЗИВА? Када ће почети руска контраофанзива?

КОЛИКО ЋЕ ЈОШ ТРАЈАТИ УКРАЈИНСКА ОФАНЗИВА? Када ће почети руска контраофанзива?

27 јуна 2023

УКРАЈИНСКА контраофанзива још траје иако Кијеву и његовим западним спонзорима доноси само губитке и проблеме.

Али, колико ће још потрајати? За колико ће још Украјинци имати снаге?Оружане снаге Русије су и 26. јуна успешно одбијале нападе на Доњецком, Краснолиманском, Јужнодоњецком и Запорошком фронту.

Украјинци настављају да дневно губе најмање 500 војника и 36 јединица војне технике, саопштило је Министарство одбране Русије. Украјинске снаге ће напредовати још недељу и по до две недеље, а затим ће, у недостатку успеха, прећи у дефанзиву како би сачувале за њих незаменљив ресурс – преосталу војну опрему,

Војни аналитичар Владислав Шуригин указује да Украјина нема снаге да снажно нападне на једном делу фронта и објашњава:

„После три недеље украјинске офанзиве, ситуација почиње да се претвара у сложену мешавину раштрканих битака. Украјина ће нападати још недељу и по или две. Заправо, бар до 11. јула, односно до самита НАТО у Виљнусу. Отад ће почети да штеде резерве, јер опрему и наоружање више не добијају масовно. Дато им је све што су на Западу могли. Сходно томе, прећи ће на активну одбрану“.

Суштински, већ се отворило питање: шта ће потом уследити?

Позиционе борбе са тактичким надмудривањем са обе стране? Или: контраофанзива Оружаних снага Русије?

Присталица друге позиције је и пуковник у пензији Анатолиј Матвијчук, московски војни експерт, бивши обавештајац и бивши официр специјалних јединица. Он је носилац руског ордена Црвене звезде и високог одликовања Републике Сирије:

– Хоћемо ли ми кренути у контраофанзиву? Мислим да хоћемо. По мом мишљењу, то неће бити једнократни чин, као за време Другог светског рата: устали из ровова и кренули. Предвиђам да ће наша контраофанзива са ослобађањем територија почети средином лета или почетком јесени.И по његовој процени, украјинска контраофанзива већ сплашњава, а Кијев лишава остатака економске и војне моћи:

„Они су пропагирали политички поредак Запада. Због тога од почетка тврде да бране Запад, па у борбе убацују своје последње резерве које се убрзано троше. Економска и војна моћ Украјине већ је поткопана и неће бити обновљена“.

Војни експерт Алексеј Леонков сматра да је Кијеву хитно потребан какав-такав успех и да ће зато поново кренути у напад:

„Веома је сумњиво оно што се догодило Каховској ХЕ. Највероватније ће то бити нови правац украјинског главног удара. Све друге њихове операције ће служити – одвлачењу пажње. Само, наше трупе су се спремале и спремају за те ударе“.

(Факти)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Kinzhal says:

    ukrajinska ofanziva biće najduža u istoriji, trajace 1.000 godina kao i 3.rajh :-))))))))))))))))))

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u