КОЛИКО ЋЕ ЈОШ ТРАЈАТИ УКРАЈИНСКА ОФАНЗИВА? Када ће почети руска контраофанзива?

KOLIKO ĆE JOŠ TRAJATI UKRAJINSKA OFANZIVA? Kada će početi ruska kontraofanziva?

27 juna 2023

UKRAJINSKA kontraofanziva još traje iako Kijevu i njegovim zapadnim sponzorima donosi samo gubitke i probleme.

Ali, koliko će još potrajati? Za koliko će još Ukrajinci imati snage?Oružane snage Rusije su i 26. juna uspešno odbijale napade na Donjeckom, Krasnolimanskom, Južnodonjeckom i Zaporoškom frontu.

Ukrajinci nastavljaju da dnevno gube najmanje 500 vojnika i 36 jedinica vojne tehnike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ukrajinske snage će napredovati još nedelju i po do dve nedelje, a zatim će, u nedostatku uspeha, preći u defanzivu kako bi sačuvale za njih nezamenljiv resurs – preostalu vojnu opremu,

Vojni analitičar Vladislav Šurigin ukazuje da Ukrajina nema snage da snažno napadne na jednom delu fronta i objašnjava:

„Posle tri nedelje ukrajinske ofanzive, situacija počinje da se pretvara u složenu mešavinu raštrkanih bitaka. Ukrajina će napadati još nedelju i po ili dve. Zapravo, bar do 11. jula, odnosno do samita NATO u Viljnusu. Otad će početi da štede rezerve, jer opremu i naoružanje više ne dobijaju masovno. Dato im je sve što su na Zapadu mogli. Shodno tome, preći će na aktivnu odbranu“.

Suštinski, već se otvorilo pitanje: šta će potom uslediti?

Pozicione borbe sa taktičkim nadmudrivanjem sa obe strane? Ili: kontraofanziva Oružanih snaga Rusije?

Pristalica druge pozicije je i pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk, moskovski vojni ekspert, bivši obaveštajac i bivši oficir specijalnih jedinica. On je nosilac ruskog ordena Crvene zvezde i visokog odlikovanja Republike Sirije:

– Hoćemo li mi krenuti u kontraofanzivu? Mislim da hoćemo. Po mom mišljenju, to neće biti jednokratni čin, kao za vreme Drugog svetskog rata: ustali iz rovova i krenuli. Predviđam da će naša kontraofanziva sa oslobađanjem teritorija početi sredinom leta ili početkom jeseni.I po njegovoj proceni, ukrajinska kontraofanziva već splašnjava, a Kijev lišava ostataka ekonomske i vojne moći:

„Oni su propagirali politički poredak Zapada. Zbog toga od početka tvrde da brane Zapad, pa u borbe ubacuju svoje poslednje rezerve koje se ubrzano troše. Ekonomska i vojna moć Ukrajine već je potkopana i neće biti obnovljena“.

Vojni ekspert Aleksej Leonkov smatra da je Kijevu hitno potreban kakav-takav uspeh i da će zato ponovo krenuti u napad:

„Veoma je sumnjivo ono što se dogodilo Kahovskoj HE. Najverovatnije će to biti novi pravac ukrajinskog glavnog udara. Sve druge njihove operacije će služiti – odvlačenju pažnje. Samo, naše trupe su se spremale i spremaju za te udare“.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kinzhal says:

    ukrajinska ofanziva biće najduža u istoriji, trajace 1.000 godina kao i 3.rajh :-))))))))))))))))))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *