Koliko će Srbiju koštati ako uvede sankcije Rusiji?

Koliko će Srbiju koštati ako uvede sankcije Rusiji?

2 avgusta 2014

srbija_rusija_220311Uvođenje sankcija Rusiji, zbog situacije sa Ukrajinom i eventualnih pritisaka EU, za Srbiju bi bilo nedopustivo i ekonomski neopravdano, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić. „Nikada nije dobro kada politika pritiska privredu, ali, sa druge strane, to su situacije koje ne možemo da izbegnemo“, rekao je Sertić za Tanjug.

PKS, podsetio je, učestvuje u realizaciji projekata vezanih za energetsku stabilnost regiona, i u okviru toga je inicirala prvu Balkansku energetsku inicijativu, koja je kasnije pretvorena u Dunavsku energetsku inicijativu – forum zemalja kroz koje bi trebalo da prođe gasovod Južni tok.

„Ideja je bila da razgovaramo sa svim relevantnim faktorima koji utiču na to. Tako i sa partnerima iz Rusije, ali i sa partnerima iz Brisela i EU. Da za stolom suočimo mišljenja, i da vidimo šta je to politika, a šta je to ekonomija, i šta je to ekonomski interes svake zemlje“, objasnio je Sertić.

Srbija, ukazao je, ne može da računa sa ozbiljnim razvojem u budućnosti ako ne bude imala energente i pristup energentima i to tako „da budemo sigurni da će ih biti dovoljno i da će biti jeftiniji“.

Tu nije reč samo o potrebama stanovništva, već i industrije kao velikog potrošača prirodnog gasa, precizan je predsednik PKS-a.

Podseća da je izgradnja Južnog toka investicija vredna gotovo dve milijarde evra, što je za Srbiju bitno i sa stanovišta priliva stranog kapitala.

„Interes Srbije je da podržava izgradnju Južnog toka na našoj teritoriji kao, ekonomski apsolutno opravdanog projekta, imajući u vidu koliki bi samo novac dobijali od takse za tranzit gasa”, naveo je Sertić.

Podsetivši na to da Srbija sa Rusijom ima i sporazum o slobodnoj trgovini, te da u tu zemlju izvozi veću količinu robe bez carine, Sertić kaže da ne može ni da zamisli da Srbija uvede sankciji Rusiji, „jer mi smo prošle godine imali značajno povećanje izvoza ka ruskom tržištu, koristeći upravo sporazum o slobodnoj trgovini“.

Promet s Rusijom milijardu evra

„Gotovo 700 preduzeća je izvezlo neku vrstu robe na to tržište. Zamislite šta bi se dogodilo da uvedemo sankcije Rusiji, zapitao je Sertić.

Inače, samo sa Rusijom u 2013. godini Srbija je imala promet veći od milijardu evra, što je za 30 odsto više nego u 2012. godini.

Izvoz hrane iz Srbije na rusko tržište, u prvoj polovini 2014. godine, porastao je čak 68 procenata i dostigao 117 miliona dolara. Očekuje se da će do kraja godine izvoz srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju dostići vrednost 300 miliona dolara.

Zato bi, smatra Sertić, ekonomske sankcije Srbije Rusiji ekonomski bile potpuno neopravdane.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *