Колико глутена стварно има у храни „без глутена“

Колико глутена стварно има у храни „без глутена“

22 јула 2018

У највећем делу света, да би одређени производ могао да буде декларисан као „глутен-фрее“, мора да садржи мање од двадесет милионитих делова глутена.

Што значи да ни храна која је „без глутена“ то заправо није. Али, овакви производи садрже глутену толико малим количинама, да се сматрају безбедним и за особе које пате од целијакије.Целијачна болест је присутна у целом свету, у свим популационим групацијама, али првенствено код белаца. Клинички препознатљив облик се најчешће среће код деце, у узрасту од прве до треће године.

Светске епидемиолошке студије су показале да на једног оболелог код кога је констатована нетолерација на глутен долази најмање седам особа код којих болест није препозната.

Целијакија је хронично запаљенско обољење танког црева које карактерише малапсорпција након ингестије глутена, код генетски предодређених особа. Посматрано са патогенетског аспекта, она је у својој суштини аутоимуно обољење у којем је глутен покретач аутоимуног процеса.

То је аутоимуни поремећај, код којег након конзумирања глутена имуни систем уништава зидове танког црева, онемогућавајући апсорпцију нутријената из хране.

Јавља се код око један одсто укупне популације, али је у земљама Западне Европе и у Сједињеним Америчким Државама учесталост нешто мања, па се целијакија јавља код једне од 100 до 300 особа.

Колико глутена је „безбедна“ количина за особу која пати од целијакије?

Не постоји нека одређена количина глутена коју особе са целијакијом могу да поједу, пре него што им оштети танко црево. Има студија које сугеришу да и мање од 10 милиграма глутена у току дана може да изазове симптоме, док нека истраживања кажу да ни 80 милиграма у току дана не може да нанесе штету.

Једино око чега се научници слажу је да свака особа оболела од целијакије мора да зна шта је у њеном случају лимит.

Ово са глутеном је помало налик на алкохол… Људи (тежим путем, најчешће) утврде колико могу да попију, а да не осете последице, али већина нас на крају зна кад треба да престане да пије.

Ако храна има 0,002% глутена, то је 20 милиграма по килограму одређене намирнице, или око 10 милиграма у векници хлеба од 500 грама, на пример. У складу са тим, што више хране која садржи чак и овај минимални проценат глутена конзумирате, више глутена уносите у организам.

Особе које пате од целијакије најчешће утврде колико рецимо кришки тог безглутенског хлеба, који ипак као што смо видели може да садржи и глутен, могу да поједу а да не осете симптоме.

Али, у највећем броју случајева, особе које живе са целијакијом могу да једу производе који су декларисани као да не садрже глутен, иако га заправо садрже у траговима

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u