Koliko je zapravo jaka Al-Kaida?

Koliko je zapravo jaka Al-Kaida?

8 avgusta 2013

alqaeda16n-1-webUsled aktuelnih upozorenja na terorističke napade, Al Kaida je ponovo u fokusu svetske, a posebno američke javnosti. Ipak, koje su njene namere, zbog čega postoji i koliko je ona zaista opasna i jaka?

Američki predsednik Barak Obama je u maju prošle godine posetio vojnu bazu Bagram u Avganistanu i tom prilikom izjavio: „Razbili smo jezgro Al Kaide, eliminisali 20 od 30 ključnih ljudi te organizacije. Cilj koji sam svojevremeno definisao – a to je slamanje Al Kaide i sprečavanje da se organizacija ponovo grupiše, na dohvat je ruke“.

Poslednje vesti unele su zabunu u procene da je Al Kaida „razbijena“. Odluka o zatvaranju američkih ambasada na Bliskom istoku i u Africi doneta je nakon što je presretnut telefonski razgovor prvog čoveka Al Kaide Ajmana al Zavahrija i šefova drugih ogranaka te teroristiccke grupacije.

Rat u Avganistanu slabi terorističku mrežu

S jedne strane, čak i najoštriji kritičari moraju da odaju priznanje Zapadu. Ako je rat u Avganistanu nešto postigao, onda je to slabljenje terorističke organizacije u regionu. Indijski stručnjak za terorizam Sriram Čolia ipak upozorava da je prerano već sada formulisati nadgrobni natpis za Al Kaidu.

„Možda je opala sposobnost za napade širom sveta. Dakle Al Kaida možda trenutno nije u situaciji da izvede veće napade u Evropi ili u SAD, ali u regionu organizacija ostaje važan igrač“, kaže ovaj stručnjak.

Proverena taktika nadalje delotvorna

Znači opasnost postoji sve dok u islamskom svetu preovladava osećanje da su otirač pod nogama istorije. Osama Bin Laden upravo je iskoristio osećaj bespomoćnosti mnogih muslimana, smatra indijski stručnjak. „Ako pogledate propagandne video snimke Al Kaide, njihove tehnike za regrutovanje, osnova svega toga je – muslimani su žrtve“, kaže on.

Palestina, Avganistan, Kašmir – nerešeni sukobi olakšavaju tvrdolinijašima da tamo šire svoju propagandu. Ipak, ta mesta su istovremeno i najveća opasnost za Al Kaidu, smatraju mnogi stručnjaci. Za Al Kaidu nisu najopasniji vojni napadi, već demokratski pokreti u muslimanskim zemljama.

Ideologija rasprostranjenija?

Novinar Džejson Burk, autor knjige o terorističkoj organizaciji kaže. „Bin Laden je mrtav, Ajman al Zavahiri je sposoban strateg i organizator, ali ni približno nema harizmu, kakvu je imao Bin Laden. Napadi bespilotnim letilicama znatno su oslabili moć Al Kaide, u poređenju sa snagom kakvu je imala pre deset godina. Ali što se tiče ideologije, ona je sada mnogo rasprostranjenija nego ranije. Ipak, njoj nije pošlo za rukom da postane masovna ideologija. Ona ostaje marginalizovana“.

(Dojče vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *