Koliko mi uopšte poznajemo Albance?

Koliko mi uopšte poznajemo Albance?

22 октобра 2014

Branko ŽujovićPiše: Branko Žujović

Srbi o Albancima znaju premalo. Neznanjem i neobaveštenošću nećemo stići nigde u sudaru sa narodom od čije nam mafijaško-političke oligarhije preti najveća opasnost. Kada ste, uostalom, poslednji put nešto pročitali o katedri za albanologiju u Beogradu?

Srbija u Albaniju, ali i u svoju južnu pokrajinu, smesta treba da pošalje hiljade, desetine hiljada „dronova“. Pre nego što prosečnoj NVO aktivistkinji u ovom pasusu skoči pritisak i udari pena na usta nepoljubljena, moram naglasiti da ne mislim na naoružanje ili bespilotne letelice sa transparentom, koji bi likovno uobličili i tekstualno opremili aktivisti nekog od mesnih odbora SRS u Žitorađi.

Srpski „dron“ iznad Albanije i naše južne pokrajine, koji je u ovom tekstu čista metafora, morao bi da bude spoznajni. Nikako vojni ili stranački. Ne bi bio čak ni mehanički. Bio bi naučno-istraživački.

Šiptarski bašibozuk (ne čitaj: ceo albanski narod!), tačijevsko-haradinajskog tipa, služeći juče Turke i Nemce, a danas Amerikance, ipak nije predodređen da vlada Balkanom. Ali, umesto afektivnog, a hroničnog nasedanja na džiberske provokacije tog kriminalno-političkog miljea, komšije treba konačno da upoznamo i proučimo.

Šta, uostalom, znate o katedri za albanologiju Univerziteta u Beogradu? Priznajem da ne znam ništa. Znate li ikakav njen javni doprinos rešavanju srpsko-albanskih odnosa? Ne znam ni jedan. Zatim, instituti… Koji je naučno-istraživački institut ponudio bilo kakve životne odgovore na izazove srpsko-albanskih odnosa?

O srpsko-albanskim odnosima napisani su milioni stranica teksta. U njima, čast izuzecima, nije rečeno ništa. Mi današnje Albance takoreći ne poznajemo. Kako onda mislimo da živimo pored njih narednih sto godina?

Što je još važnije, kako mislimo da povratimo Kosovo i Metohiju i zaštitimo svoju manjinu u samoj Albaniji? I kada će Srbija iz stranačko-oportunističkog iskoračiti u državno-odgovorni, institucijama utvrđeni poredak društva u kojem se umesto stranke ceni znanje, a umesto vlasti – država?

Nebrojena su iskustva Turske u odnosima sa Albancima. Od brojnih vezira i naseljavanja Albanaca na srpske teritorije, do bašibozuka koji je, sa slabljenjem Otomanske imperije, počeo da napada i Tursku kao državu. Zatim, iskustva Austrije i Italije. Potom, iskustva Kraljevne Srbije i kasnije Jugoslavije.

Koliko Srba danas govori albanski jezik? Koliko Srba zna da nabroji sve šiptarske pobune protiv naše vlasti? Ko zna da nevede ime makar jednog albanskog pisca? Koliko kvalitetno pratimo šta se dešava u albanskoj književnosti, nauci, novinarstvu? Kakva im je alternativna scena? Šta mi radimo osim, što bi evroatlantisti rekli, „hejtujemo“? Kada ćemo sa Albancima uspostaviti kulturne veze, koje sežu makar dva koraka ispred idiotskih, politički motivisanih „gostovanja“ koje organizuju evoatlantisti?

Ovde sam već pisao da mlada Albanka sa Kosova i Metohije više ne živi u rodovskoj zajenici. Ona više ne želi da bude mašina za rađanje. Volela bi da joj muž, mlad Albanac, ima normalan posao, umesto što žive u bedi mržnje i mržnji bede. Zašto Srbija nije u stanju da se obrati mladoj albanskoj majci, da vidi kako ona razmišlja i šta želi za svoju decu?

Na žalost, nisam optimista. Incident sa bespilotnom letelicom pokazao je da je Srbija bezbednosno-obaveštajno šuplja. Kao što ne ume da se kolektivno obrati Albancima i prikupi informacije o njima, koje bi insitucionalno obradila i izvela zaključke, vlada je podjednako traljava i kada govori o incidentu sa „dronom“.

Kaže se, naime, da je incident pažljivo i dugo planiran, ali se ne kaže zašto onda nije otkriven i sprečen. Kao što organi bezbednosti nisu uradili svoj deo posla, ne doznajući važne bezbednosne činjenice, srpsko društvo u celini decenijama radi to isto. Ne upoznaje i ne razume komšije od čijih mu mafijaško-političkih struktura preti najveća opasnost.

Talog koji se neznanjem (nepoznavanjem) nakupio u srpskom društvu, danas pokušava da se oslobodi paljenjem džamija i razbijanjem izloga poslastičarnica u vlasništvu Goranaca, koji uopšte nisu Albanci i žrtve su. Uostalom, reče mi jedan od poznanika pre neki dan: nemamo mi od posla vremena za knjigu, a stopa nezaposlenosti nikad veća. Zato, ciglu u ruke pa u izlog! Tako je najlakše, do duše i najgluplje.

(Glas Rusije)

KOMENTARI7 коментара

 1. LADY GAGA......al pazi kasu mi se svi isponapeli na......ynate vec sta.... says:

  Albanci Narod koji svaki dan ima novu teoriju o svom poreklu. Albanci su Iliri, Kelti, Vikinzi, Nindže, Samuraji, Asteci, Inke, Zulu, Indijanci, potomci Herkula, Ahila i Posejdona. Skenderbeg je bio Zevsov sin, a rodila ga je ženka triceratopsa. Ko god se zajebava sa njima, Zevs će ga spržiti munjom a zatim će ga Posejdon iztranžirati sa svojim trozubcem pa ga poslužiti najpoznatijem Albancu na svetu - Džordžu Bušu. Danas u Albaniji postoje piramide, Atlantida, ostaci Titanika, crne rupe, leteći automobili sa pogonom na element koji još nije otkriven u periodnom sistemu pod atomskim brojem 297, i kozji sir. Albanci su izmislili kiseonik, gravitaciju, struju, toplu vodu, točak,... Jer Albanija je zemlja čuda (na koju je verovatno Luis Kerol mislio kad je pisao svoj poznati roman).

 2. LADY GAGA......al pazi kasu mi se svi isponapeli na......ynate vec sta.... says:

  Albanci Narod zaslužan za sve sto danas postoji na svetu, a i šire i to mnogo više nego sto bilo ko osim njih može i da pojmi.Ali, zato imamo njihove knjige koje mogu to da nam dočaraju, bar do neke mere - Enver Hodža je izmislio gravitaciju - Envar Hodža je izmislio godišnja doba - Drevni Albanci su izmislili kiseonik - Miloš Obilić je bio Albanac - Marko Kraljević je bio Albanac - Aleksandar Makedosnki je bio Albanac - Antični Sparanci su bili Albanci (Teorija po kojoj reč Shqiptar potiče od reči Spartan) - Albanski jezik je najstariji na svetu, pojavio se davno pre starogrčkog i hebrejskog - Drevna Albanija se prostirala od Epira do Centralne Evrope - Širom sveta danas ima vise od 200 miliona Albanaca, samo ne čitaju gorepomenute udžbenike,pa ne znaju da su Albanci - Albanske nebuoze nemaju kraja Envera Hodžu je ćale pravio u vazduhu jer tad nije postojala gravitacija

 3. LADY GAGA......al pazi kasu mi se svi isponapeli na......ynate vec sta.... says:

  Albanci Dve glodarske jedinice koje u većoj meri odskaču od ostalih zuba. Par koji vlasniku apsolutno daje za pravo da se pohvali rodbinskom vezom sa Duškom Dugouškom lično. - Ne grickaj nokte više! Ako baš nemaš na šta da trošiš te albance, imam ja jedan ražanj što sam spremio za sutrašnje prase pa ne bi bilo loše da se još malo zašilji.

 4. LADY GAGA......al pazi kasu mi se svi isponapeli na......ynate vec sta.... says:

  Šiptar 1) Dobar drug,draga osoba koju dugo niste videli. 2) Pripadnik albanske nacionalne zajednice. -Halo,Šiptare,'oćeš danas fudbal na Adi skuplja se odeljenje bivše. -Može. -EEEE pa gde ste Šiptariii! -OOo Šiptareee! *ruk ruk*,*grl grl* ---------------------------------------------- -Treba da sipam gorivo.Šta ima ovde blizu,Mol i OMV... -Nemoj na OMV. -Šo? -Čuo sam da ga drži Šiptar.

 5. LADY GAGA......al pazi kasu mi se svi isponapeli na......ynate vec sta.... says:

  Šiptar 80' godina modni hit su bile košulje sa cvetnim dezenima, pužićima i onim nedefinisanim oblicima koje je inovativna ženska populacija nazvala ''ćurke'' Nemati šulju na ćurke? Totalno aut. Hvala bogu, pa to nije dugo trajalo. Ljudi sa manjkom novca ili ukusa nisu ih se odrekli. Takve smo nazivali ''Šiptari'' Verovatno zato, što su oduvek bili sinonim za nakaradno i demode oblačenje. -Vidi brate onog lika? -Kojeg? -Ma onog Šiptara sa košuljom na pužiće. -AHAHAHA! Nevera! Pa on ko da da je sad ispao iz turskog butika osamdesetih. I još kabriolet cipele i bele čarape! -Ja moram, znači moram, da mu kažem da je to šiptar stajl i da se ne blamira. -Ma pusti ga u kurac, šta ti je za tim... -Mo-ram! - - - - - - - - - - - -Izvini bratac, ali ta šulja ti je toliko retro da sam morao da ti... -Çfarë është ajo? -Zaboravi...

 6. marko says:

  najbolje cete upoznati albance ( siptare) ako zivite sa njima 40 f i dobro poznajete njihov jezik i obicaje. E pa da vam olaksam stvar.Dovoljno im je da neko stoji iza njih i postaju agresivno prema svemu sto nije albansko.Kad su sami sebi prepusteni veoma su konfuzni i neverovatno glup narod.Nisu kloni obrazovanju modernog skolstva vec onim koje propoveda islam il neki staresina njihove familije.Cak i oni malobrojni koji su zavrsili fakultete isto se ponasanju.Oni koji se rese za studije bice to pedagoski fakultet il albanologija.Mogu vam navodite na hiljade dokaza o njihovim slabostima al u ovom slucaju je nebitno jer Srbija je slaba i ovako kako se ponasa nikad nece povratiti Kosovo cak postoji i bojazan da ce izgubiti i druge teritorije tokom godina koji nailaze.Zasto? EU nikad nece primiti Srbiju jer tamo je NATO a imati Srbiju i Alabaniju sa Kosovom u sastavu to je tempirana bomba.

 7. neko says:

  Veoma dobra tema.Mi stvarno neznamo mnogo o albancima,a cini mi se da oni dosta toga znaju o nama i nasem mentalitetu.Slazem se da iza njih stoje mocnici,ali da bi mogao da se boris sa nekim moras ga prvo upoznati.Na kraju krajeva stari rimljani su imali poslovicu "Drzi prijatelje blizu sebe,a neprijatelje jos blize."

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u