Колико нас још смрти дели од живота?

Koliko nas još smrti deli od života?

5 oktobra 2018

Piše: Milan Ružić

Šta treba da se dogodi ovom narodu da vidi da je zastranio? Koliko nam nedostaje ratova do mira? Koliko nas izdaja deli od vernosti svojoj zemlji? Koliko krvi će iscrtati granice kojima će svi biti zadovoljni? Koliko popuštanja moramo sebi da dozvolimo kako bismo obradovali one koji nas oduvek mrze i tuku? Koliko suza moraju naša deca da isplaču kako bi imala normalno detinjstvo? Koliko prijatelja na Fejsbuku moramo da imamo kako bismo se setili onih pravih? Koliko još rijalitija moramo da odgledamo kako bismo izgradili pojam o sopstvenoj realnosti?

Koliko još pocepanih patika, izdrtih košulja i probijenih kapa moramo da iznosimo kako bismo imali za nove? Koliko još pasulja iz nacionalnih kuhinja moramo da pojedemo kako bismo imali da sebi kupimo nešto drugo za jelo? Koliko još slamarica moramo da napunimo, a da nam hleb ne bude skup? Koliko još uvreda treba da istrpimo kako bismo postali ponosni? Koliko još batina moramo da dobijemo kako bismo bili po meri sveta?

Koliko još svetinja mora da nestane kako bismo se opsetili da su nas one i rađale? Koliko još obojenih proleća mora da se preživi do onog običnog koje žive svi na ovoj planeti? Koliko još priča o sebi kao o negativcima moramo da odslušamo kako bismo shvatili da nisu tačne? Koliko još laži moramo da progutamo da bi nam rekli barem jednu istinu? Koliko još bratoubica i izdajnika moramo da odgajimo kako bismo počeli da brinemo i o odrastanju patriota?

Koliko još prohteva kojekakvih seksualnih manjina moramo da ispunimo kako bi većina mogla da prodiše? Koliko još generacija mora da pati kako bi neke nove mogle da žive? Koliko nas pogrešnih ideologija i ideologa deli od pravih? Koliko nas još uvreda na račun patriotizma deli od pohvale? Koliko nas još knjiga deli od kulture? Koliko nas još starleta deli od domaćica? Koliko nas još kriminalaca deli od poštenja? Koliko nas još mučenja čeka dok nam neko ne pomogne? Koliko nas još zaborava deli od kamena? Koliko nas još mladih ljudi koji odlaze deli od njihovog zadržavanja? Koliko nas još smrti deli od života? Koliko nas molitvi deli od uslišenja? Koliko nas huljenja deli od ljubavi prema Gospodu? Koliko nas još oluja deli od sunčanih dana? Koliko nas anarhije deli od uređenja?

Koliko nas još priznavanja dovodi do odricanja od Kosova i Metohije? Koliko još poraza moramo preživeti do pobede? Koliko još okova moramo istrpeti do slobode? Koliko nam još Srba treba da bismo se nazivali Srbijom? Koliko još podela do ujedinjenja? Koliko još drugih moramo da slušamo dok ne čujemo sebe? Koliko još klimanja glavom do reči „ne“?

Koliko još pitanja do odgovora?

(Iskra)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Barakuda says:

    Bravo sine, čitam te uvijek i svaka ti čast !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *