Koliko zarađuju srpske diplomate?

Koliko zarađuju srpske diplomate?

10 septembra 2014

milan st protic434676Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je tabelu s primanjima srpskih ambasadora i generalnih konzula u diplomatskim predstavništvima u svetu.

U saopštenju se navodi da se primanja koja diplomate ostvaruju razlikuju od države do države, a prema objavljenoj tabeli najveće plate imaju ambasadori u Bernu, Londonu i Ženevi, Milan St. Protić, Ognjen Pribićević i Vladislav Mladenović.

Protić, koji obavlja funkcije ambasadora u Švajcarskoj i Lihtenštajnu, mesečno zarađuje 5.680 evra, 70 evra manju platu ima Pribićević, dok Mladenović prihoduje 5.573 evra.

Prema objavljenoj tabeli, primanja ambasadora i generalnih konzula Srbije su u rasponu od 3.500 do 5.000 evra, a sastoje se od osnovne zarade, naknade za uvećanje troškova života i uslova rada, naknade za izdržavanje članova porodice, ukoliko oni borave u inostranstvu s nosiocem prava.

Razlike u primanjima uslovljene su razlikama u životnom standardu između zemalja, a Ministarstvo spoljnih poslova navodi da za procenu koristi indeks troškova života koji objavljuju Ujedinjene nacije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *