Колинда, бикови и Фрањо Туђман

Kolinda, bikovi i Franjo Tuđman

15 januara 2015

Kolinda Grabar Kitarevic 34Piše: Davorin Tomić

Udarna vest u regionu juče je bila da je Hrvatska dobila prvu predsednicu u svojoj istoriji i da će naredne četiri godine na čelu ove zemlje biti Riječanka Kolinda Grabar Kitarović.

Prema nepotvrđenim i još nezvaničnim izbornim rezultatima, Kolinda je krajnje tesno, ali zasluženo pobedila dosadašnjeg prvog čoveka Hrvatske i, kako stvari stoje, zahvaljujući glasovima iz dijaspore dobila priliku da zauzme njegovo mesto. To što je na biralištima van zemlje bilo gotovo haotično, čini se, nikoga posebno ne uzbuđuje. Haos i nezapamćeni redovi tokom nedeljnog izjašnjavanja u Mostaru, gde se glasalo do dugo u noć i nakon zatvaranja biračkih mesta, takođe su već prošlost.

Javnost u Hrvatskoj juče je imala „pametnijeg posla“, pa se s podsmehom i do tančina bavila raspakivanjem Kolindine mladosti i činjenice da je buduća predsednica Hrvatske prve godine života provela pomažući roditeljima na seoskom imanju u okolini Rijeke. Internet portali i štampa otkrili su širokim narodnim masama da je Grabar Kitarovićeva, za razliku od svog prethodnika sa gospodskim manirima i pedigreom, kao mala muzla krave, te čistila prostor oko bikova i teladi.

Ironični komentari ispod živopisne Kolindine biografije, uglavnom anonimnih posetilaca internet portala, potvrdili su onu poznatu da „mnogi od njih žele iz sela, ali selo nikako neće iz njih“. Jer, čitajući ispisane gadosti na račun novoizabrane predsednice Hrvatske stiče se utisak da je većina glasača u ovoj, hteli oni to priznati ili ne, balkanskoj državi, odrasla isključivo uz zvuke klavira i birane klasične muzike.

Međutim, u senci crtica iz Kolindine rane mladosti, slučajno ili ne, javnosti Hrvatske promakla je rečenica koju je ona izgovorila na predizbornom skupu pre nešto više od mesec dana, a koja glasi: „Završiću posao koji je započeo Franjo Tuđman!“ Malo kome je, osim možda proteranim i obespravljenim Srbima iz Hrvatske, bilo jasno šta je Grabar Kitarovićeva želela da poruči. Ako ne u svojoj zemlji, nova hrvatska predsednica ovu rečenicu moraće da pojasni u zemljama regiona, čija većina građana Tuđmanovu politiku ne pamti ni po čemu dobrom.

(Pressrs.ba)

KOMENTARI2 komentara

  1. Anka says:

    Steta! Bez obzira na "klavire i tradicionalnu hrvatsku ugladjenost" ( u zadnjih 23 godine ne znam u cemu ), da je mala Kolinda nastavila musti krave nebi puno pogrijesila. Vodila bi svakako moralniji i smisleniji zivot. Bila bi bar od neke koristi. Ovako nece biti nikome ali ce biti na stetu je svakome.

  2. Živana says:

    Gluposti! Kolinda je obrazovana žena, školovana u Americi sa odličnim vezama i prijateljima koji su joj pomogli. Perfektno govori engleski i španski a osim toga dobro izgleda. Kamo lepe sreće da jedna takva pobedi na sledećim izborima u Srbiji. Koliko je uspešna tek ćemo videti, mada bi više uspeha imali kada bi gledali svoja posla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *