КОЛИНДА: Домовински рат праведан, Олуја легална, Готовина победник

KOLINDA: Domovinski rat pravedan, Oluja legalna, Gotovina pobednik

5 aprila 2015

573754_vucic-hrvatska-tanjug2_fHrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je da je povlačenje hrvatskog ambasadora iz Beograda bila ishitrena odluka.

„Mislim da treba smiriti stanje, jer trenutna situacija ne ide na dobrobit međudržavnih i dobrosusedskih odnosa izmedu Hrvatske i Srbije“, rekla je Grabar-Kitarović u intervjuu za subotnji Magazin „Jutarnjeg lista“.

Ona je podsetila da je u decembru, kada je Vojislav Šešelj pušten iz Haga i „davao velikosrpske izjave na dan pada Vukovara“, tražila od hrvatske vlade da povuče ambasadora na konsultacije.

„No, smatram da je povlačenje ambasadora na konsultacije u Zagreb bilo ishitreno“, kaže ona.

Ona je u intervjuu takođe izjavila da u Hrvatskoj „mi jako dobro znamo, a nadamo se da će i u Srbiji to prihvatiti, kako je Domovinski rat bio pravedan i oslobodilački, vojno-policijska operacija Oluja legalna i legitimna, a general Gotovina zapovednik pobjedničke vojske“.

Hrvatska predsedenica je dodala da je primila poruku predsednika Tomislava Nikolića o privrženosti jačanju dobrosusedskih odnosa na koju je odgovorila u istom duhu, kao i da je zapazila i izjavu premijera Aleksandra Vučića u tom pogledu.

„Moramo sve učiniti kako bismo u međudržavnim odnosima nadišli incidentne situacije“, dodala je Grabar-Kitarović.

Na pitanje hoće li ovi događaji odložiti njenu posetu Beogradu, odgovorila je: „Nadam se da ne“.

„Datum posete još nije utvrđen, bilo moj Beogradu, bilo predsednika Nikolića Zagrebu, ali pre njega moramo napraviti neke konkretne pomake i barem postići neke dogovore. Već se godinama ne rešavaju otvorena pitanja izmedu Hrvatske i Srbije. Dijalog o otvorenim pitanjima treba neprestano voditi, te se nadam kako ćemo nastaviti razgovarati o otvorenim pitanjima, uključujući pitanje nestalih, razgraničenja, arhiva i povrata kulturnog blaga, kao i o evropskom putu Srbije“, istakla je Grabar Kitarović.

Prema njenim rečima, Hrvatskoj je u interesu da Srbija postane članica EU, na osnovu vlastitih dostignuća i ispunjavanja svih kriterijuma koje je i Zagreb morao ispuniti.

Oblikovanje politike na dnevnom nivou

Ona je rekla i da je lično bila „često prozivana u Srbiji“ i da se o njoj mogu čuti svakojake izjave i navodi, ali da joj nije palo na pamet da to preslikava na međudržavne odnose izmedu Hrvatske i Srbije.

„Ne mogu se oteti utisku da je ovo povlačenje ambasadora jednim delom uslovljeno i činjenicom da smo u predizbornoj godini. Politika se ne bi smela oblikovati na taj način, na dnevnopolitičkom nivou, nego sistematski i dugoročno“, komentarisala je hrvatska predsednica.

KOMENTARI2 komentara

  1. zeljko says:

    TRAGEDIJA VUCICA O KOLINDI NEMA RECI BANDITKINJA I NISTA DRUGO .INTERESANTNO JE DA JE VUCIC IPAK REAGIRAO NA IZJAVU O VULINU I KOMEMORACIJI JADOVNE TO JE ISTINA MEDUTIM TO NE MENJA HRVATSKU POLITIKU.IZJAVA TZV MINISTRICE VESNE PUSIC NE DA JE SRAMOTNA GORA OD TOGA I TA ZENA ZELI ICI U UN GOVORI TO JE VUCICEV PROBLEM ISTINA NJEGOVA JE POLITIKA LOSA IZJAVA TACNA A KOJI JE PROBLEM PUSICEVE TAJ STO JE JOS UPOLITIC A HRVATSKA JE UBANKROTU I STO UOPSTE KAO STANKA NIKAD NEMA VISE OD 6 % GLASOVA TOTALNO PROMASENA STRANKA I STO JE OBECALA DA CE ZAPOSLITI 250 000 LJUDI PRE 7 GODINA STO NE ODE IZ POLITIKE ZENA BEZ IKAKVOG PRAVCA I REZULTATA TOTALNO LICEMERNA GLUPACA KOJOJ JE CILJ KAO SVIM POLITICARIMA U HR PRODAVATI NEKAKVU DEMAGOGIJU REZULTAT NIKAKAV OSIM LAPRDANJA I DEBELOG DON OBRAZA KOJEG UOPSTE I NEMAJU PRIVATNO KAO LJUDI. NAZALOST ISTINA GOVNA

  2. Pingback: KOLINDA: Domovinski rat pravedan, Oluja legalna, Gotovina pobednik | Jadovno 1941.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *