КОЛИНДА: Домовински рат праведан, Олуја легална, Готовина победник

КОЛИНДА: Домовински рат праведан, Олуја легална, Готовина победник

5 априла 2015

573754_vucic-hrvatska-tanjug2_fХрватска председница Колинда Грабар-Китаровић оценила је да је повлачење хрватског амбасадора из Београда била исхитрена одлука.

„Мислим да треба смирити стање, јер тренутна ситуација не иде на добробит међудржавних и добросуседских односа измеду Хрватске и Србије“, рекла је Грабар-Китаровић у интервјуу за суботњи Магазин „Јутарњег листа“.

Она је подсетила да је у децембру, када је Војислав Шешељ пуштен из Хага и „давао великосрпске изјаве на дан пада Вуковара“, тражила од хрватске владе да повуче амбасадора на консултације.

„Но, сматрам да је повлачење амбасадора на консултације у Загреб било исхитрено“, каже она.

Она је у интервјуу такође изјавила да у Хрватској „ми јако добро знамо, а надамо се да ће и у Србији то прихватити, како је Домовински рат био праведан и ослободилачки, војно-полицијска операција Олуја легална и легитимна, а генерал Готовина заповедник побједничке војске“.

Хрватска председеница је додала да је примила поруку председника Томислава Николића о привржености јачању добросуседских односа на коју је одговорила у истом духу, као и да је запазила и изјаву премијера Александра Вучића у том погледу.

„Морамо све учинити како бисмо у међудржавним односима надишли инцидентне ситуације“, додала је Грабар-Китаровић.

На питање хоће ли ови догађаји одложити њену посету Београду, одговорила је: „Надам се да не“.

„Датум посете још није утврђен, било мој Београду, било председника Николића Загребу, али пре њега морамо направити неке конкретне помаке и барем постићи неке договоре. Већ се годинама не решавају отворена питања измеду Хрватске и Србије. Дијалог о отвореним питањима треба непрестано водити, те се надам како ћемо наставити разговарати о отвореним питањима, укључујући питање несталих, разграничења, архива и поврата културног блага, као и о европском путу Србије“, истакла је Грабар Китаровић.

Према њеним речима, Хрватској је у интересу да Србија постане чланица ЕУ, на основу властитих достигнућа и испуњавања свих критеријума које је и Загреб морао испунити.

Обликовање политике на дневном нивоу

Она је рекла и да је лично била „често прозивана у Србији“ и да се о њој могу чути свакојаке изјаве и наводи, али да јој није пало на памет да то пресликава на међудржавне односе измеду Хрватске и Србије.

„Не могу се отети утиску да је ово повлачење амбасадора једним делом условљено и чињеницом да смо у предизборној години. Политика се не би смела обликовати на тај начин, на дневнополитичком нивоу, него систематски и дугорочно“, коментарисала је хрватска председница.

KOMENTARI2 коментара

  1. zeljko says:

    TRAGEDIJA VUCICA O KOLINDI NEMA RECI BANDITKINJA I NISTA DRUGO .INTERESANTNO JE DA JE VUCIC IPAK REAGIRAO NA IZJAVU O VULINU I KOMEMORACIJI JADOVNE TO JE ISTINA MEDUTIM TO NE MENJA HRVATSKU POLITIKU.IZJAVA TZV MINISTRICE VESNE PUSIC NE DA JE SRAMOTNA GORA OD TOGA I TA ZENA ZELI ICI U UN GOVORI TO JE VUCICEV PROBLEM ISTINA NJEGOVA JE POLITIKA LOSA IZJAVA TACNA A KOJI JE PROBLEM PUSICEVE TAJ STO JE JOS UPOLITIC A HRVATSKA JE UBANKROTU I STO UOPSTE KAO STANKA NIKAD NEMA VISE OD 6 % GLASOVA TOTALNO PROMASENA STRANKA I STO JE OBECALA DA CE ZAPOSLITI 250 000 LJUDI PRE 7 GODINA STO NE ODE IZ POLITIKE ZENA BEZ IKAKVOG PRAVCA I REZULTATA TOTALNO LICEMERNA GLUPACA KOJOJ JE CILJ KAO SVIM POLITICARIMA U HR PRODAVATI NEKAKVU DEMAGOGIJU REZULTAT NIKAKAV OSIM LAPRDANJA I DEBELOG DON OBRAZA KOJEG UOPSTE I NEMAJU PRIVATNO KAO LJUDI. NAZALOST ISTINA GOVNA

  2. Pingback: КОЛИНДА: Домовински рат праведан, Олуја легална, Готовина победник | Јадовно 1941.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u