КОЛИНДА ГРАБАР КИТАРОВИЋ о Србији, Вучићу, усташтву…

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ o Srbiji, Vučiću, ustaštvu…

14 decembra 2016

kolinda-grabar-kitarovic-345

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da su optužbe iz Srbije na račun Hrvatske zbog hrvatske blokade pregovora Srbije sa EU „sasvim neprihvatljive“ i da „hrvatski potez ne znači neprijateljstvo prema Srbiji“.

Hrvatska je u utorak Srbiji blokirala otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi u pregovorima sa EU, jer je imala primedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku za hrvatsku manjinu u Srbiji.

Komentarišući reakacije srpskog državnog vrha, Grabar Kitarovićeva je rekla da je „neprihvatljivo da se Hrvatsku naziva svakojakim imenima, ‘fašistoidnom, ustašoidnom’ i slično“.

„U Hrvatskoj nema ustaštva i takva agresivna retorika Srbije, rekla bih čak i retorička agresija na Hrvatsku, samo je distrakcija od činjenice da Srbija u ovom trenutku jednostavno nije spremna kada je reč o ispunjavanju kriterijuma. Mi ne tražimo ništa drugo nego da se ispune kriterijumi koje je Srbija preuzela“, rekla je Grabar Kitarović novinarima.

Ona je dodala da je „hrvatska ruka za saradnju i pomoć Srbiji i dalje ispružena“ ali da Srbija mora da ispuni kriterijume, što mora da shvati i EU „koja jedino na taj način može zadržati svoj kredibilitet, da ima ;jednake kriterijume prema svima“.

„Agresivnom retorikom i performansima ne može se ući u EU, već ispunjavanjem kriterijuma“, rekla je Kolinda Grabar Kitarović posle sastanka sa gradonačelnicima i načelnicima opština u Varaždinskoj županiji, gde je na dva dana izmestila svoj ured.

PLENKOVIĆ: OČEKUJEM SMIRIVANJE NAPETOST I KONSTRUKTIVAN PRISTUP SRBIJE

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovio je danas da nema ničeg dramatičnog u tome što je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije s EU i dodao da uskoro očekuje smirivanje tenzija.

„Nema ničeg dramatičnog, reč je o procesu koji traje, o načinu komunikacije i pregovora koji je bio dosad etabliran i u kojem ne vidim ništa sporno. Dapače, očekujem da se vrlo brzo smire izjave“, rekao je Plenković na sednici Vlade.

On je naglasio da Hrvatska jasno i čvrsto zagovara proširenje EU na zemlje jugoistočne Evrope, što nije slučaj sa svim država članicama i dodao da je pre dva dana dala zeleno svetlo za otvaranje dva pregovaračka poglavlja za Srbiju, a da je zadržala rezervu kada je reč o poglavlju 26.

„Hrvatska ima očekivanja koje Srbija i njena vlast treba da ispune kada je reč o pravima hrvatske nacionalne manjine, posebno u pogledu obrazovanja i to u kontekstu i osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika Srbija može pokazati određeni signal i tad će se pregovori o tome otvoriti“, rekao je premijer.

On je izrazio očekivanje da će Srbija tome pristupiti na kontruktivan način, u interesu obe zemlje. Plenković je objasnio da sve to govori „i radi javnosti u Srbiji i vlade u Srbiji i hrvatske javnosti“ da se ne dramatizuju izjave koje su se juče mogle čuti.

KOMENTARI3 komentara

  1. Dragan says:

    Nije vredno komentara.

  2. neca says:

    jebes i hrvatsku i eu

  3. Kulak says:

    Kolinda Grabar je hrvatska šovinistkinja.Pročitao ju je svako.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *