КОЛИНДА ПОНОВО ИЗВРЋЕ ИСТОРИЈУ: Најстрашније се НАЛУПЕТАЛА о „домољубивим песмама“, ухваћена је У ЛАЖИ

КОЛИНДА ПОНОВО ИЗВРЋЕ ИСТОРИЈУ: Најстрашније се НАЛУПЕТАЛА о „домољубивим песмама“, ухваћена је У ЛАЖИ

16 септембра 2019

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић учинила је гаф током 54. Фестивала кајкавских попевки у Крапини када је за песму која је настала 2000. године „Под брајде“, изјавила да је настала у временима „када се није смела помињати Хрватска, домовина, домољубље..“

– Моја шефица кабинета је Загорка и она увијек инсистира да се долази не само на Фестивал, већ и да се што више посећује Загорје. И зато ћемо је данас ставити у средиште позорности и да отпевате ону прекрасну попевку ‘Дошел бум дома сел си бум под брајде’, коју смо певали с војницима у Авганистану, јер је то једна од попевки које су настале у оним временима када се није смела помињати Хрватска, Хрватско загорје, домовина, бреги, зипка у којом домовина спи, све оно што је изражавало домољубље – рекла је председница.Ипак, песма „Дошел бум дома (Под брајде)“ Рајка Судохолцана, који је аутор музике, текста и један од аранжера, настала је, према подацима хрватске Службе заштите ауторских музицких права (ЗАМП) 2000. године.

То је последњи случај манипулације историјским чињеницама председнице Грабар Китаровић.

– Било да је реч о поздраву „За дом спремни“, називању усташких пребега у Јужну Америку домољубима, гурању тадашње Југославије у земље иза „гвоздене завесе“, детињству без више врста јогурта – однос председнице према прошлости своди се на бесрамно манипулисање утврђеним историјским чињеницама. И то углавном, у сврси стварања паћеничког наратива о хрватском друштву у време Југославије – пишу хрватски медији.

KOMENTARI5 коментара

 1. Velika Metla says:

  То да њу неко,било ко,ухвати у лажи не смета њој ни мрву једну једину. Чак јој и импонује када лаже,што је и нормално када се зна да јој је "звезда водиља" сотонина експозитура на планети Земљи Ватикан. У истини је нико НИКАДА ухватити неће.

  • Biogradlija says:

   Ona je MJERNA JEDINICA ZA LUPETANJE.Sramota za rvacku.

 2. Trn says:

  Она је и именована од свог НАТО-а за председника Хрватске да на тој дужности настави да лаже и мрзи Србе. Да лаже о Југославији и Југословенској народној армији. Агресију на Србе у Хрватској, на СФРЈ и ЈНА извршила је Хрватска. И та великохрватска агресија и сецесија одавно су планиране. Пре више од стотину година. И стратегија је предвидела да се за то оптуже и непрестано оптужују Срби и Србија. А што се тиче тог Крапинског фестивала и њене приче да се није смела спомињати Хрватска, Хрватско Загорје и њихове кајкавске песме, односно те њихове попевке, ортодоксна је лаж. Као Србин, протеран из Хрватске, 1991. године, протеран из града који је изван Републике Српске Крајине, сведочим да је све то што дотична прича чиста, најгнуснија лаж. Да је то било забрањено, откуд онда ја и дан-данас знам да певам "Лепе ти је...", "На Слеме, на Слеме", "Бежи Јанкец", "Мура, Мура, глобока си вода ти" итд. Док она лаже и ужива у својој мржњи, Хрватска јој се празни. По крајевима етнички очишћених Срба харају дивље свиње. А она пева Томпсонове песме о клању Срба... И то је Европска унија. Чист нацизам!

 3. Za Srbiju says:

  Dok ona lupeta, a mi joj se rugamo, Kolinda provodi projekat, uz pomoć EU, da monstruoznu ustašku državu preobrazi u antifašistički pokret.

 4. Kulak says:

  Ona laže čim zine. I stalno glumi, ali loše, pa su je svi pročitali. Za svu tu glumu i sve te njene laži niko joj iz EU i NATO pakta neće izreći ni najmanju opomenu. Njoj je pokriće unapred obećano. Samo,neka lažljivica ne gaji lažne nade. Imaa leka i za nju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u