КОЛИНДА ПРИЗНАЛА: Погрешили смо, требали смо да сарађујемо са Србијом око избеглица!

KOLINDA PRIZNALA: Pogrešili smo, trebali smo da sarađujemo sa Srbijom oko izbeglica!

8 oktobra 2015

Zagreb, 15.02.2015 - Inauguracija novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar KitarovicHrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je migracioni talas zatekao Hrvatsku nepripremljenu iako je mogao biti predviđen još pre nekoliko meseci, te da je Zagreb trebalo da koordiniše pripreme za taj talas sa Briselom i susednim zemljama uključujući Srbiju, prenosi danas mađarska agencija MTI.

Ona je sinoć, u intervjuu mađarskoj televiziji M1 tokom posete Mađarskoj, rekla da se mora priznati da je hrvatski sistem za upravljanje migracionom krizom „kolabirao“ u roku od par sati.

– Protraćili smo nekoliko meseci. Trebalo je da koordinišemo pripreme sa susednim zemljama, Makedonijom, Srbijom, Mađarskom, Slovenijom i Austrijom, i drugima, kao i sa Briselom – istakla je Grabar-Kitarović.

Ona je ukazala da Hrvatska želi da pomogne svim tim ljudima, ali je napomenula da bi trebalo praviti razliku između migranata i izbeglica.

Takođe je podsetila da je ranije upozoravala da pitanje migracije ima ne samo humanitaran, već i ekonomski i socijalni aspekt.

– Hrvatska se ne protivi migraciji i ne želi da zabrani migrantima ulazak u EU, ali želi da ima kontrolu nad događajima – istakla je Grabar-Kitarović, dodavši da su registracija i uzimanje otisaka pristiju obavezni.

Kako je upozorila, Evropa bi trebalo da očekuje da će migracioni talas potrajati te da je, shodno tome, potrebna dugoročna migraciona politika.

Hrvatska predsednica je pozvala na traženje rešenja za problem migracije u njegovim korenima, u saradnji sa Turskom i Libanom, dodavši da je zaštita granica Evrope takođe imperativ.

Kad je reč o bilateralnim odnosima Hrvatske i Mađarske, ona je primetila da je razmena retorike o pitanju migracije u izvesnoj meri dovela do zategnutosti u odnosima između dve zemlje, ali je podvukla da je to samo „privremena“ situacija i istakla da je u Mađarsku došla kao prijatelj.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *