КОЛИНДА: „Сарадња са Србијом да, иако је далеко до пријатељства“

KOLINDA: „Saradnja sa Srbijom da, iako je daleko do prijateljstva“

6 maja 2017

Još mnogo vode će proteći Dunavom do prijateljstva Srbije i Hrvatske ali dve zemlje imaju obavezu, zbog interesa i dobrobiti naroda, da učine sve kako bi izgradile što bolje odnose, izjavila je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović

Još mnogo vode će proteći Dunavom do prijateljstva Srbije i Hrvatske ali dve zemlje imaju obavezu, zbog interesa i dobrobiti naroda, da učine sve kako bi izgradile što bolje odnose, izjavila je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je dodala da Hrvatska želi sa Srbijom da gradi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa i da joj pomaže da što pre uđe u EU.

„Kao hrvatska predsednica, ali i kao majka ne želim da više ijedna majka tuguje za detetom poginulim u ratu. Učiniću sve da sačuvamo mir i stabilnost, a zato je ključan novi iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima“, istakla je Grabar-Kitarović, prenosi „Jutarnji list“.

Pri tome, kako je rekla, misli na rešenja pitanja nestalih, tzv. univerzalne jurisdikcije, pitanje granica i prava nacionalnih manjina, posebno Hrvata u Srbiji.

Prošlost nismo i nećemo zaboraviti, ali ne smemo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo se prestati stalno vraćati u 2. svetski rat i sejati klice novih zala, želimo da idemo dalje, rekla je ona u svom govoru na Svečanoj Sinjskoj alki u Vukovaru.

„Zato odavde iz Vukovara jasno poručujem da Hrvatska želi sa Srbijom graditi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa, želimo da pomognemo Srbiji da što pre uđe u EU, štiteći pri tome naše nacionalne interese“, rekla je ona.

Ona je dodala da je vreme da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu da grade odnose međusobnog uvažavanja.

Pri tome ne treba glumiti prijateljstvo, jer „da bi do toga došlo još će mnogo vode proteći Dunavom“, ali, radi interesa i dobrobiti hrvatskog i srpskog naroda, obe države, imamo obavezu činiti sve da izgrađujemo što bolje odnose, smatra ona.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *