КОЛОНА ТУРСКИХ ОКЛОПНИХ ВОЗИЛА на граници са Сиријом!

KOLONA TURSKIH OKLOPNIH VOZILA na granici sa Sirijom!

8 februara 2020

Turska je prebacila kolonu iz 300 kamiona i oklopnih vozila do granice sa Sirijom, javlja Anadolija.

Vojna tehnika je stigla u tursku provinciju Hataj, koja se graniči sa susednom Sirijom. Turska je prebacila snage do granice sa Idlipskom zonom deeskalacije poslednjih nekoliko dana. Juče su tamo stigli odredi specijalaca.Prebacivanje iz Ankare dodatnih snaga ka granici sa susednom republikom zbog napetosti u Idlibu nakon što su ruski i turski vojnici preduzeli još jedan u nizu pokušaj da se uvede primirje, ali teroristi su samo pojačali napade. Tada su poginuli vojni stručnjaci iz Rusije i Turske. Sirijska vojska je odgovorila ekstremistima, osvojivši 5. februara Sarakib.

Sastanak u Ankari

Danas je u Ankari održan sastanak ruske i turske delegacije povodom situacije u Idlibu. Na čelu ruske delegacije se nalazio zamenik šefa diplomatije Sergej Veršinjin, dok je sa turske strane bio njegov kolega Sedat Onal.

Prema informacijama diplomatskih izvora televizije, pregovori delegacija su trajali tri sata. Turska strana je insistirala na očuvanju granica Idlipske zone deeskalacije u okviru Sočinskog sporazuma i na zahtev Ankare prema Damasku o povlačenju sirijskih snaga iz ove zone do kraja februara.

Ankara je saopštila Moskvi da će odgovoriti na svaki napad sirijskih snaga na svoj posmatrački punkt koji treba da ostane u zoni deeskalacije.

KOMENTARI3 komentara

  1. Slobodanka says:

    Turska kao pomahnitala svaki dan prebacije snage u Idlib, možda je prebacila već 1000 kamiona i raznih vojnih vozila. Time nastoji da izvrši pritisak na snage SAA da prekinu aktuelnu ofanzivu. Najlepše je koliko su turski stratezi glupi > nisu umeli da pretpostave da cilj aktuelne sirijske ofanzive je preuzimanje u celosti autoputa M5 (u ovoj ofanzivi preuzimaju deo tog puta izmedju Hame i Alepa, tačnije od Kan Šejkuna do Alepa u dužini od oko 90 km), nego su se Turčini pogrešno skoncentrisali na odbranu grada Idliba glavnog grada istoimene pokrajine. Po mestima koje bombarduje ruska i sirijska avijacija mogli su to tačno da pretpostave, ali ni toliko ne koriste glavu. ... Od jutros snage SAA su na 20 km od grada Alepa i to treba da preuzmu uži pojas duž puta, istočno od puta oko 5-10 km, a zapadno od tog puta verovatno će preuzimati oko 10 km. Jedino Rašidin će biti teži za preuzimanje, ali to je pored samog grada Alepa. Na kraju ofanzive nema sumnje da će i Rašidin dokrajčiti.

  2. Miraš says:

    Po onome šta bombarduju sem preuzimanja puta M5 (on ulazi u grad sa jugozapadne strane) verovatno će osloboditi i ceo širi pojas zapadno od grada Alepa, a i teritoriju severozapadno od grada Alepa. Time će grad Alepo postati bezbedniji, teroristi neće moći da ga gadjaju kao dosad. Juće su u Ankari počeli pregovori o deeskalaciji sukoba u Idlibu i to na nivou vojnih delegacija. Ti pregovori-konsultacije će se nastaviti tokom nastupajuće nedelje, a u medjuvremenu snage SAA oslobodiće šta su sebi postavile za cilj. Informacije cure da biće uspostavljena nova linija razgraničenja, a to znači da linija će biti na novonastaloj smanjenoj teritoriji idlibske zone. Dakle Turska je u povlačenju, bez obzira na pretnje.

  3. Slobodanka says:

    Po informacijama pre dva sata snage SAA napreduju u jugozapadnom Alepu, već su na 15 km do grada Alepa. Većina današnjih informacija biće objavljena tek predveče i kasno uveče.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *