Колонисти ће на Месецу и Марсу правити „градове“ у џиновским тунелима и пећинама

Kolonisti će na Mesecu i Marsu praviti „gradove“ u džinovskim tunelima i pećinama

2 oktobra 2017

NA KONGRESU evropskih astrofizičara održanom u Rigi, glavnom gradu Letonije, italijanski naučnici iz Padove i Bolonje predložili gde da se na površini Meseca i Marsa prave naselja za prve koloniste.

Ukazali su da ih treba – zbog zaštite od kosmičke radijacije i meteorita – „sakriti“ ispod površine jedinog Zemljinog prirodnog satelita i Crvene planete.

Čak su inicirali da se „ništa ne kopa“, već da se iskoriste pećine i tuneli koji na njima već postoje.

Italijanski astrofizičari su prethodno izučili digitalne snimke površine Marsa i Meseca, u potrazi za pećinama, tunelima i pukotinama u njima i saopštili da su u kori Meseca postoje „lunarni tuneli u koje se mogu smestiti celi gradovi“.

Rikardo Rokobon sa Univerziteta Padove u Rigi je predočio evropskim kolegama:

„Radi se o tunelima koje pravi lava vulkana dok prolazi kroz stene. Tako nastaje ogromne mreže podzemnih galerija koje su često međusobno povezane. Imaju po pravilu i izlaze na površinu. Gravitacija Marsa nije velika pa je to pomoglo da nastanu i tuneli široki po 250 metara“.

Dr Rokobon je u nastavku izlaganja ukazao:

„Tuneli na Mesecu su i ceo kilometar široki, a dugački i stotine kilometara. U najveće se može smestiti i ceo istorijski centar Rige“.

Rokobon i njegove kolege zajedno sa astrofizičarima sa italijanskog univerziteta „Trento“ rade na specijalizovanom radarskom sistemu za otkrivanje lunarnih tunela sa orbite oko Meseca.

Prema njegovim rečima, biće to visokofrekventni skener-radar koji će, kako tvrdi, i sa velikog rastojanja uspešno tunele zahvaljujući njihovim elektromagnetnim karakteristikama.

Rokobonov kolega, dr Leonardo Karera, bio je u Rigi još optimističniji:

„Postavljanje našeg skenera-radara na predviđenu lunarnu orbitu biće odlučujući korak ka kolonizaciji Meseca“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *