КОМ МЕСИЋУ ДА ВЕРУЈЕМО, миритељу са Србима или Туђмановом саветнику и рушитељу СФРЈ?

КОМ МЕСИЋУ ДА ВЕРУЈЕМО, миритељу са Србима или Туђмановом саветнику и рушитељу СФРЈ?

18 септембра 2020

Месић је прешао пут од главног Туђмановог саветника, човека који је отворено звецкао оружјем, претио Републици Српској, а данас изиграва либералног политичара препуног разумевања за страдање Срба, нисам сигуран ком Месићу треба да верујемо, каже историчар Милан Гулић, реагујући на Месићеву изјаву да су Срби највећа жртва рата.Изненађујућу изјаву да су „Срби највећа жртва последњег рата, па чак и они који су били лојални Хрватској, радили свој посао или је бранили“ Месић, последњи председник Председништва СФРЈ и некадашњи председник Хрватске, дао је за франкфуртске „Вести“.

Створена је, каже, атмосфера да су највећи непријатељи Хрватске сви Срби, али да се то помало мења набоље, а нада се да ће корак који је направио потпредседник хрватске владе Борис Милошевић (доласком у Книн на прославу Олује) помоћи Хрватима да схвате да Срби нису проблем, ни опасност за Хрватску. „Да би се у томе успело, Хрватска мора да се додатно отвори и то пре свега према Србији“, поручује Стјепан Месић.

Миритељ са Србима величао НДХ

Историчар Милан Гулић није изненађен овом изјавом Стјепана Месића, јер, како каже, није ново да овај политичар даје радикалне изјаве које су неспојиве са оним што је раније говорио и радио.

Он напомиње да се у потпуности слаже са Месићем – да Срби јесу највеће жртве, али да је важно од кога је ова изјава дошла: да је реч о човеку који је са веома високих функција допринео несрећним дешавањима на простору бивше Југославије.

„Месић је и те како допринео да ова теза буде тачна, у то време није био млад политичар, па да неке од његових радикалних изајава припишемо младости, већ је био човек у зрелим годинама, и те како је био свестан своје одговорности. Подсетимо се, негирао је злочиначки карактер логора Јасеновац, хвалио министра унутрашњих послова Андрију Артуковића, говорио о томе како је хрватски народ у Другом светском рату победио два пута, први пут 10. априа 1941, када је проглашена НДХ. Након таквих изјава и такве политичке улоге, тридесет година касније, говори о томе да су Срби највећи страдалници. Такав обрт могу да назовем само једном речју – лицемерје“, каже Гулић.

Председник Хрватске претио Републици Српској

Он додаје да не треба заборавити да Месић није имао радикалне изјаве само почетком деведесетих, већ је и касније као председник Републике Хрватске 2010. године претио Републици Српској војном интервенцијом.

„Ако је прешао пут од главног Туђмановог саветника, преко човека који 2010. звецка оружјем и то нескривено, а данас изиграва неку врсту либералног политичара препуног разумевања за страдање других народа, онда заиста нисам сигуран у ког Месића треба да поверујемо, коме треба да верујемо, оном с почетка деведесетих, оном из 2010. или овом данас“, оцењује Гулић.

„Југославије више нема“, али морамо у ЕУ

У интервјуу за франкфуртске „Вести“ Стјепан Месић је посебну пажњу посветио тези да комшије није могуће мењати, да је у региону потребно сарађивати и схватити да, ако су се Французи и Немци после три велика рата договорили да стварају нову Европу која ће отварати границе и штити националне мањине, онда то ваљда могу да учине и Хрвати и Срби.

И део Месићевог иступања о томе да концепт уједињене Европе искључује било какву могућност да дође до новог рата на овом простору, не чуди Гулића. Он каже да не треба заборавити да је управо Стјепан Месић учествовао у разбијану државе која је подсећала на уједињену Европу.„И даље су на политичкој и јавној сцени људи који причају о некаквој наднационалној заједници оличеној у Европској унији, а са друге стране, све су урадили да се мање заједнице разбију, од оних који су разбијали социјалистичку Југославију, међу којима је и Месић, до оних који су разбиијали државну заједницу Србија и Црна Гора, какав је Мило Ђукановић. Сада нам ти људи причају о некаквом уједињавању и Европи без граница, након што су границе направили, како нека песма каже, на сваких 200 метара. И ту се радио о, најкраће речено – лицемерју“, истиче наш саговорник.

На крају раговора за Спутњик историчар Милан Гулић каже да није проблем у изјавама и искреним или неискреним обртима, већ у људима који су спремни да поверују у Месићево миротворство.

„Не може човек који је гурао у рат и страдање огромних размера сада да изиграва миротворца. Неко други може, али Стјепан Месић не“, закључује Гулић.

(Спутик)

KOMENTARI6 коментара

 1. Ivana says:

  Ustaši Mesiću kao ni ustaši Tomislavu Žigmanovu i petoj ustaškoj koloni u Srbiji veruju jedini izmišljeni vojvođani sve redom neprijatelji Srba, Srbije i pravoslavlja samo TEŠKI mrzitelji.

 2. Si Ju Leter Aligeder says:

  Svako drvo se po svom rodu poznaje Dakle gledajte šta je do sada radio i kakve plodove donosio. Videćete da je truo kao šupalj zub.

 3. šiško says:

  I mesić je kao i sve ostale ustaše samo službenik vatikana. Nije nikad ni pokušavao da bude nešto drugo. Radi šta mu se kaže i tako osigurava svoje buduće živote. Kao jugoslovenski funkcioner zajedno sa Tudjmanom pujdao je hrvate na Srbe, pomagao u ratu i njegovom rasplamsavanju, zataškavao zločine nad Srbima, izmišljao srpske zločine nad hrvatima i radio sve ostalo što je bilo potrebno da taj rat traje što duže i da bude što krvaviji. Tako je ostvario prvi vatikanski cilj: rasturiti SFRJ i oteti što više srpskih teritorija. Sad se oglašava sa vrlo sličnim zadatkom, samo sa prilagodjenom retorikom. Novi zadatak je nastavak starog: održati postignuto i onemogućiti ponovno približavanje hrvata Srbima i gubitak otetih teritorija i nekretnina. Vatikan sebi ne može da dozvoli da sa ponovnim približavanjem hrvata Srbima njima bude otrgnuto već jednom postignuto. Zato su ponovo poslali iskusnog mutikašu mesića da malo izvredja Srbe, proveri i ojača bedem koji je izgradjen izmedju dva naroda nehumanim ratom, doda ovde ciglu, tamo malo maltera, pa da opet sve bude jako i sveže kao devedesetih.

 4. Drago says:

  Prvo velika budaletina pa lažov, manipulator, srbomrzac, čovjek bez stava sa malim kvocijentom inteligencije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u