KOM OBOJCI, KOM OPANCI – Srpski odgovor na tužbu Hrvatske

KOM OBOJCI, KOM OPANCI – Srpski odgovor na tužbu Hrvatske

9 marta 2014

slike-srbija-6-srbija_hrvatska_lom_637651425Srpski pravni tim ocenio da u izlaganju Hrvatske i ispitivanju svedoka nije bilo jakih dokaza da je Srbija odgovorna za genocid i nije se čulo ništa novo.

Od ponedeljka Srbija počinje svoje izjašnjavanje – prvo o tužbi Hrvatske, a potom i o kontratužbi.

Nije bilo prijatno sedeti u haškoj sudnici prethodnih dana, niti slušati izlaganje hrvatske strane, kaže šef srpskog pravnog tima Saša Obradović. Ipak, tvrdi, dokazi nisu bili toliko jaki.

Od ponedeljka, kad srpski zastupnici počinju svoje izlaganje, najpre će osporavati navode hrvatske strane i dokazivati da počinjeni zločini nemaju bitne elemente genocida.

„Tokom naredne nedelje mi nećemo poricati da su izvršeni teški i ozbiljni zločini 1991. u Hrvatskoj, ali ćemo svakako osporiti argumentovano, dokumentovano kontekst događaja u kojima je čitav rat i čitav sukob i raspad Jugoslavije bio predstavljen kao jedna jedina genocidna kampanja izvršena od strane Srba nad Hrvatima“, rekao je Saša Obradović.

Šta su govorili hrvatski svedoci nećemo znati do 1. aprila, budući da je sud zabranio objavljivanje svedočenja. Ipak, kaže Obradović, sudije su mogle da vide dva različita konteksta.

„Ono što smo slušali tokom prepodneva od strane hrvatskih zastupnika, u vezi sa celokupnim kontekstom događaja, bilo je sasvim suprotno onoj slici koju su svedoci ostavili u popodnevnim sesijama“, ističe Obradović.

Hrvatski pravni tim imao je 12 svedoka. Polovina svedoka govorila je u sudnici, među kojima je i Sonja Biserko. Mogućnost da unakrsno ispituju srpski pravni zastupnici su iskoristili. Hrvatska se tog prava odrekla.

„Postoji jedan ignorantski stav kod Hrvata, to se videlo i ove nedelje prilikom njihovih izlaganja svemu što dolazi sa srpske strane, pa je verovatno bio takav stav, e nećemo ni njihove svedoke“, rekao je Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“.

Niko od osam svedoka srpske strane neće govoriti u sudnici, već će njihove iskaze pročitati pravni zastupnici. Savo Štrbac, koji je i jedan od svedoka srpske strane, iznenađen je odlukom hrvatskih zastupnika.

„Začudilo nas je što nisu bar mene tražili na unakrsno ispitivanje, jer ako su oni u pravu, onda su me mogli bukvalno dotući, i mene i moju organizaciju, i za sva vremena ućutati“, kaže Štrbac.

Od ponedeljka Srbija će dokazivati da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije Oluja, u nameri da potpuno ili delimično unište Srbe u Krajini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *