КОМ СЕ ЦАРСТВУ ПРИВОЛЕТИ – Русији или ЕУ?

KOM SE CARSTVU PRIVOLETI – Rusiji ili EU?

30 oktobra 2017

Da se geopolitički interesi i „hladnoratovski sukob“ Rusije i Amerike lome preko kičme Srbije, a da zvaničnicima u Beogradu preostaju samo tri opcije, potvrđuje i ruski geopolitičar Leonid Savin za Srpski Telegraf.

Kako navodi, prva mogućnost je da se Srbija ekonomski, vojno i politički okrene Rusiji, druga da potpuno odustane od saradnje sa Moskvom i treća da pokuša da sačuva neutralnu poziciju na komplikovanoj međunarodnoj pozornici. On ocenjuje da je radikalni zaokret ka Istoku najpametniji.

– U situaciji gde je srpski narod izložen pritiscima i ucenama Zapada, Srbija ima ograničene opcije – da postane vazal Zapada, nađe zaštitu u nekoj od drugih velikih sila (što je normalno sa stanovišta ravnoteže moći) i napokon da sačuva suverenitet i nezavisnost, što je više moguće. Poslednje dve opcije su povezane sa Rusijom, koja je istinski garant sigurnosti – objašnjava Savin i dodaje da je Kina je takođe važna, ali pretežno za ekonomska pitanja.

Visković: EU teško možemo da zaobiđemo

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i profesor FPN u Beogradu Ivo Visković za Srpski telegraf kaže da alternativa EU uvek postoji, samo je pitanje da li je bolja ili gora.

– Mislim da bolje nema. Brojke sve govore – ako nam je više od dve trećine trgovine vezano za zemlje EU, ne vidim kako se ona može zaobići. Posebno civilizacijski, demokratski i vrednosno, ekonomski smo već vezani, to je nešto što u ovom trenutku nema alternativu na Istoku – napominje Visković.

Prema njegovim rečima, neutralna pozicija Srbije može da se sačuva još neko vreme, ali ćemo neminovno biti stavljeni pred izbor – Istok ili Zapad.

– Da li će jednog dana te istočne zemlje biti bolje, demokratskije i pravednije, to ne znamo. Naravno, to ne znači da treba sa drugima prekidati odnose samo zato što ćemo sutra biti u EU. Neutralnu poziciju možemo da zadržimo, ali očito kako se budemo približavali EU, sužavaće nam se manevarski prostor – zaključuje Visković.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI6 komentara

 1. goran says:

  Odbaciti Zapad u potpunosti i saradjivati sa Rusima, Kinom, Latinskom Amerikom.

 2. Major says:

  Ako Srbija odbaci Rusiju (a nadam se da nece), odreci ce se sebe i svoje slobodarske istorije. Odluciti se za osvedocenog vekovnog neprijatelja Srbije, u obliku EU, bi bilo suludo vrlo brzo bismo nestali kao narod. Na ovim peostorima su vremena uvek bila teska, ali smo se odrzali, u slucaju da se odlucimo za EU, za oe koji nas ugnjetavaju vekovima, nestanak i alimilacija nacije je neminovan. Dakle, uz Rusiju, pa kako nam bude. U pitanju su mnogo visi ciljevi, nego sto je saka Eura ili Dolara.

  • Miki says:

   Majore pravi odgovor.Dolar i evro nemaju podlogu-značiće uskoro kao bezvredni papiri

  • Velika Metla says:

   Na nestajanju svega srbskog rade sve montirane nazovi vlasti od 5.oktobra! Od vlasti koje god montiraju zapadnjaci,amerikanci,ne očekuj ništa drugo do golu propast! Ja ne znam šta je još potrebno da urade da bi Srbin shvatio kakvu štetu i zlo čine Srbinu?

 3. Dragan says:

  Za Majku Rusiju naravno! Sve zemlje sveta polako počinju da budu naklonjene prema Rusiji. U Evropi polako počinje erozija i trulež nagriza evropu. Engleska je izašla sve više zemalja EU otkazuje poslušnost Briselu,totalni kolaps se sprema. A Rusija je u usponu i sve se bolje kotira sve više saveznika ima.

 4. Trifun says:

  Srbija ne smije ni po kakvu cijenu, pa ni po cijenu pridruzivanje EU Rajhu da zapocne neprijateljsku politiku nasih neprijatelja u tom savezu prema Rusiji, zavodenjem sankcija ili ucestvovanjem u nekim vojnim strukturama uperenim protiv Rusije!! Ni po koju cijenu se to ne smije uraditi. Oni koji misle da to mogu izvesti neka se zamisle dobro. To ce nas odvesti u brutalan i krvav gradanski rat koji ce nam nanijeti katastorfalne posljedice, mnogo gore od bilo kojeg rata u kojem smo ucestvovali. Upozoravam usijane glave da se ne igraju. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *