КОМАНДА АМЕРИЧКЕ ВОЈСКЕ САОПШТИЛА: Ево шта раде руски специјалци у Либији

KOMANDA AMERIČKE VOJSKE SAOPŠTILA: Evo šta rade ruski specijalci u Libiji

30 avgusta 2020

Komanda američkih oružanih snaga objavila je nove podatke o prisustvu boraca ruske privatne vojne kompanije Vagner u Libiji.

Kako se navodi na portalu Middle East Eye, broj specijalaca koji su navodno učestvovali u libijskom građanskom ratu na strani pobunjeničkog maršala Kalife Haftara objavila je regionalna komanda američke vojske u Africi.Istovremeno, predstavnici Pentagona nisu pružili dokaze o svojim izjavama. Ruski zvaničnici sa druge strane negiraju prisustvo ruskih privatnih vojnika u Libiji.

Informacije o „ruskim specijalcima“ koji učestvuju u skoro svim vojnim sukobima širom sveta, američki zvaničnici objavljivali su od 2014. godine. Konkretno, Pentagon stalno izveštava o prisustvu boraca privatnih vojnih kompanija iz Rusije u Libiji.

U SAD-u kažu da plaćeničke jedinice navodno učestvuju u sukobu na strani snaga libijske nacionalne vojske i protiv međunarodno priznate vlade Libije.

U svojoj poslednjoj izjavi, komanda američke vojske u Africi imenovala je tačan kontingent „ruskih specijalaca“, dodeljujući im određenu odgovornost za tekući sukob u Libiji. Prema rečima portparola komande, u Libiji ima ukupno 2.000 boraca ruske kompanije Vagner.

“Mogu da potvrdim da, prema proceni afričke komande, grupa Vagner ima oko 2.000 svojih vojnika u Libiji”, rekao je portparol u intervjuu za Middle East Eye.

Međutim, predstavnik Pentagona nije pružio nikakve dokaze svojih tvrdnji. Ranije je komanda američke vojske u Africi izvestila da su vojni avioni prebačeni iz Rusije u Libiju. Ove informacije su ilustrovane satelitskim snimcima boraca sovjetskog porekla, bez navođenja vremena i mesta pravljenja fotografija.

Kako je britanski list The Independent ranije objavio, ruski specijalci navodno čine osnovu vojne moći libijske nacionalne armije pod komandom maršala Kalife Haftara.

U članku se navodi da su ruski borci učestvovali u borbi za Tripoli. Pretpostavlja se da je upravo njihovim povlačenjem sa linije fronta bio povezan poraz Haftarovih trupa u borbama za libijsku prestonicu.

Uprkos brojnim objavama o ruskim specijalcima u engleskim i turskim medijima, ruska vlada ove informacije negira. Ove objave isto tako negira i komanda nacionalne armije Libije, koje optužuje libijsku vladu da koristi turske i sirijske plaćenike.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Gardista says:

    Znaci ima 200

  2. milorad3 says:

    pa njima 200 rusa pravi haos kao 2000:)Amerikanci su INFEREIORNE plačipičke. ZAŠTO nijedna veća kopnena formcija američke armije od vijetnama nije učestvovala u bilo kom ratu? Traže okolo ko će da guta prašinu za njih(na žalost uvek se nadje dovoljno šljama za to ali to su bašibozuk trupe uglavnom ) ali oni su SVESNI svoje PEŠADIJSKE INFERIORNOSTI,SLABE OBUČENOSTI I MOKRIH PELENA a uskoro bez ZAISTA spremne i dobro naoružane PEŠDIJE rat neće biti moguć.SVE što poleti će ODMAH da pada a onda ostaje samo bajonet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *