КОМАНДАНТ АМЕРИЧКЕ РАТНЕ МОРНАРИЦЕ: Кина се већ може војно равноправно носити са САД

KOMANDANT AMERIČKE RATNE MORNARICE: Kina se već može vojno ravnopravno nositi sa SAD

2 septembra 2018

AMERIČKI vojni eksperti su procenili da je Kina tako uspešno razvila i modernizovala svoje raketne snage i svoju ratnu moranricu da je postala „dostojan konkurent Sjedinjenim Državama na Pacifiku“.

Prenoseći njihove ocene, The New York Times je objavio da su kineski ratni brodovi i podmornice i raketne jedinice toliko uznapredovali su  „već izmenili ravnotežu snaga na Pacifiku“.Uz sopstvenu opasku da tu promenu u odnosu snaga „počinju da shvataju i u Pentagonu i u Beloj kući“ jer je do nje došlo uprkos tome što Kina još zaostaje za SAD u konstruisanju novog naoružanja.

Peking je – kako tvrde eksperti i bivši američki visoki vojni zvaničnici – „potpuno u stanju da uputi izazov vojnoj moćži SAD u Južnom Kineskom moru.

Štaviše, i komandant američke Ratne mornarice – admiral Filip Dejvidson – opisuje Kinu kao „protivnika koji može da se ravnopravno nosi sa SAD“. naročito u podmorničkom ratovanju i na planu protivbrodskih raketa.

Dejvidson čak ukazuje:

„Nema više nikakvih garancija da će Sjedinjene Države pobediti u mogućem budućem konfliktu sa Kinom“.

The New York Times je pažnju svojih sagovornika-eksperata posebno obratio na Južno Kinesko more, a oni su prvo naveli da su SAD u tom delu Pacifika suvereno gospodarile „još od Drugog svetskog“, ali da je ono sada već „akvatorija sa konkurencijom pomorske i ukupne moći“ u kojoj će kineski vojni brodovi i avioni neprekidno predstavljati izazaov za Sjedinjene Države i njihove saveznike.

Jedan neimenovani ekspert rekao je The New York Times da Kina čak ne mora ni da raspolaže u Južnom Kineskom moru vojnom moći dovoljnim za pobedu nad SAD. Drugim rečima: da joj je sasvim dovoljno da američko vojno prisustvo u tim strateški važnim vodama učini – preskupim.

The New York Times je u ovom kontekstu objavio:

„Mnogi eksperti su uvereni da je Peking ovaj cilj već ostvario. A stvari će narednih godina biti sve nepovoljnije po Vašington“.

Kina, naime, uveliko kompletira svoje potencijale za realizaciju strategije obuzdavanja A2/AD. Za to koristi radare, satelite i rakete. A ta strategija je u dsobroj meri usmerena  na neutralisanje vojnih prednosti koje SAD obezbeđuju nosači aviona.

U julu se saznalo da Kina radi na velikom udarnom podvodnom bespilotnom aparatu koji će raspolagati i „elementima veštačke inteligencije“.

KOMENTARI3 komentara

 1. Roy says:

  to je ono kao kad vuk izaziva psa i kao boji ga se i daje mu do znanja da su ravnopravni dok se pas ne ohrabri pa krene za njim u potjeru do prve sume, a onda se vuk okrene i zna se ishod. tako sad amerika hrabri kinu da je ravnopravna samo da kina krene prva u napad pa da je sprze do temelja u roku od par dana.

  • Tomislav says:

   Ha ha ali si samouvjeren samo da znas da Kina sama nikad nece napasti a drugo oni i ne prete nikome samo nedaju svoje,zavrsilo je vrijeme kolonijalizma.

   • Roy says:

    Ajde! Kolonijalizam je sad trenutno u najvecem usponu. U Srbiji rade dzabe u stranim fabrikama, pare im stizu na racun u stranoj banci, vladu sastavljaju stranci, a to sto se srpski policajac seta u srpskoj uniformi po srpskim ulicama ne znaci da Srbija nije kolonija i da je slobodna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *