КОМАНДАНТ ЕУФОР-а ШОКИРАО САРАЈЕВО: Заједничка војска није утемељена на Дејтонском мировном споразуму

KOMANDANT EUFOR-a ŠOKIRAO SARAJEVO: Zajednička vojska nije utemeljena na Dejtonskom mirovnom sporazumu

4 novembra 2021

Komandant vojne misije EUFOR-a u BiH, austrijski general Aleksander Placer kaže da zajednička vojska nije utemeljena na Dejtonskom mirovnom sporazumu.Placer je u izjavi za bečki dnevnik Standard ocijenio da je „bezbednosna situacija u BiH stabilna“.

Komentarišući najavu da će se Republika Srpska povući iz Oružanih snaga BiH i stvoriti svoju posebnu vojsku, Placer kaže da „zajednička vojska nije utemeljena na Dejtonskom mirovnom sporazumu“, prenosi TANJUG.

Podsetio je da su prema Dejtonskom sporazumu postojale tri vojske, a da je zatim stvorena zajednička vojska na osnovu, kako kaže, nacionalne volje.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica teško može da spreči vraćanje na više vojski, ako se to bude odvijalo kroz normalan zakonodavni proces.

Istakao je da, u slučaju da se vojska raspadne i iz nje nastanu dve vojske, tome bi, kaže, trebalo da prethodi osnovni politički i vojni konsenzus.

Ukoliko, kako kaže, ne bude političkog konsenzusa za tako nešto, onda bi „procena bezbednosne situacije morala da bude sasvim drugačija“.

– Moramo to pažljivo posmatrati – rekao je Placer i dodao da je primetio određenu napetost među stanovništvom. On to tumači tako što kaže da „mediji i političari drže stanovništvo u stalnom stanju krize“.

Placer je istakao i da vrsta opreme koju koristi policija u Republici Srpskoj odgovara međunarodnim standardima.

– I u Austriji imamo duge puške – naveo je on.

(Vostok.rs)

KOMENTARI3 komentara

 1. Kulak says:

  Izgleda da su bosanski muslimani svojim lupetanjem o nekakvoj "građanskoj državi" sebi stvorili ogromnu masu neprijatelja,pre svega Srbe i Hrvate.Svima je jasno da muslimani zapravo žele unitarnu državu pod muslimanskom dominacijom.To žele ostvariti prodavajući naivnima bajke o tzv. "građanskoj državi",ali im to ne veruje više niko.

  • ralence says:

   Evropljani kao i Srbi i Hrvati znaju za Bošnjački jadac. Bakir-Paša govori o “građanskoj državi” a sanja sa svojim Hodžama Alijinom i Erdoganovom snu o Muslimanskom Vilajetu U Bosni. Hercegorci treba da se odvoje javno od takve politike da ne bi upali u tu islamsku klopku. Evropljani znaju da čisti Islamski Sarajevski Pašaluk u Bosni neće biti naklonjen Zapadu već Istoku i biće produžena ruka islamiste Erdogana na Balkanu na pragu Evrope.

 2. Baja says:

  Šipak malo balija...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *