КОМАНДАНТ КФОР-а открио шта се десило у Звечану – ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ

КОМАНДАНТ КФОР-а открио шта се десило у Звечану – ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ

5 јуна 2023

Командат Кфора Анђело Микеле Ристућа указао је да је на северу Косова могло да се догоди крвопролиће без интервенције Кфора и да за то криви једностране акције Куртија.

„Мисија НАТО-а се не може и не сме сматрати кишобраном под којим се може склонити после једностраних акција које нарушавају веома несигурне равнотеже”, поручио је Ристућа.„Пре свега одлука косовског премијера Аљбина Куртија да постави градоначелнике албанске националности које српска већина не признаје, не узимајући у обзир супротне савете целе међународне заједнице. Друга једнострана акција приштинске владе била је употреба силе без консултација са нама, чиме је наша интервенција била неопходна да би се избегла трагедија”, објаснио је он.

На питање италијанског дневника Коријере дела Сера да ли то није био легитиман избор владе која делује на сопственој територији, Ристућа је одговорио да се не треба претварати да се ради о нормалној ситуацији.

„Молим вас, немојмо се претварати да је ово нормална ситуација. Ово су одлуке донете без претходне координације са нама и са укљученим странама. Није први пут да се ово дешава. Ово је приступ који свакако не подстиче међусобно поверење. Увек треба процењивати штетне последице које овакве радње имају. Када је разговарао са мном, премијер Курти се увек слагао са овим приступом”, додао је он.

На додатно питање зашто овај пут није деловао тако, рекао је да треба да питају Куртија.

На констатацију Коријере дела Сера да је Курти рекао да је Косово суверена држава и да не може да попусти пред уценама насилника Ристућа је указао да су припадници Кфора, као војници, забринути за безбедност, стабилност и слободу кретања две етничке групе.

„Ја не судим о политичким одлукама, али имам дужност да бринем о њиховим последицама, које у овако деликатном контексту лако могу довести до ескалације, као што смо управо видели”, подвукао је он.

Упитан шта би било на северу Косова без НАТО мисије, италијански генерал је казао „још једно ратно жариште“.

„Ситуација са којом се суочавамо резултат је низа криза које су се нагомилале током времена. Назовимо то контролисаном нестабилношћу, која, међутим, постаје све нестабилнија на терену, због крхкости односа између две етничке групе и онога ко их представља. Сваки баланс постигнут великим напором, криза за кризом, постаје све несигурнији“, додао је он.

Рекао је да одговорности нису само на једној страни.

„Обе стране нису у могућности да капитализују циљеве постигнуте током година, уз велике напоре међународне дипломатије. Оног тренутка када постоји договор, он мора бити спроведен. Али без икаквог дијалога, то остаје мртво слово на папиру. У основи свега је само међусобно неповерење. Pacta sunt servanda. Ово би било довољно. Али они то не могу“, навео је Ристућа.

Указао је да је окружење у којем се налази засићено апсолутно непродуктивном и опасном реториком, потпуно нефункционалном за мировне циљеве које међународна заједница жели да постигне на Косову.
Упитан да ли то значи да недостаје политичка воља, Ристућа је одговорио да су у последњих двадесет година постигнути важни резултати.

„Чак и у смислу мирног суживота. Али почевши од 2021. крећемо се уназад, као шкампи. Услед екстремне поларизације неких чињеница, које су експлоатисале све стране укључене у име екстремистичке политике, које су нарушиле стабилност између две етничке групе”, објаснио ј е он.

Ристућа је казао да је интервенција Кфора само створила краткорочни ефекат.

„Дипломатским деловањем Србија и Косово поново почињу да међусобно разговарају. Надамо се да ће овај временски оквир бити искоришц́ен за почетак правих преговора. Као што до сада није урађено“, закључио је он.

KOMENTARI5 коментара

 1. Pendrek says:

  Ako je AV deo te price nema napretka jel je on svesno gurnuo i prepustio Kosovske Srbe shiptarskoj vlast. Krtakoreceno izdo ih je! Dok picousni ne objavi da je KiM pod okupacijom nema napretka.

 2. Velika Metla says:

  Ускоро ће тебе заменити сатанисти амерички, јер не "дуваш у исту фрулу" са њима.

 3. da da says:

  Sto posto sam siguran kad bi srpska vojska krenula u oslobađanje KiM,da bi ovi okupatori pobegli čim bi videli srpskog vojnika,a šiptari zajedno sa njima ka albaniji.

 4. Kulak says:

  Terorist Kurti ubija Srbe. Taj zlikovac mora biti uništen.

  • EkRostand says:

   Treba pitati Koštunicu zašto je pušten iz prdekane terorista Kurtonije,kao i ostala šiftarska gamad.Svako srbsko popuštanje se shvata kao slabost i poslije toga je redovno još gore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u