КОМАНДАНТ КФОР-а: Власти тзв. Косова су криве за избијање криза на КиМ

KOMANDANT KFOR-a: Vlasti tzv. Kosova su krive za izbijanje kriza na KiM

29 septembra 2023

Vlasti tzv. Kosova preduzele su niz koraka, koje su dovele do pojave kriznih situacija na Kosovu i Metohiji, ocenio je komandant Kfora, italijanski general Anđelo Mikele Ristuča.

U intervjuu za „Republiku“, u kojem je govorio o stanju na Kosovu i Metohiji, on je rekao da sve ono što se u nedelju desilo u Banjskoj „nije prelomni momenat“, već „razvoj situacije između Beograda i Prištine“, čiji je glavni uzrok uzajamno nepoverenje Srba i kosovskih Albanaca.Takođe, Ristuča dodaje da je Kfor „uradio sve što je bilo moguće, kako bi se izborili sa krizama, koje su nastale kao posledica tih odluka“, koje su donosile prištinske vlasti.

Primeri za to, kako je rekao, bili su događaji od 29. maja, kada je tokom sukoba na severu KiM povređeno 96 vojnika NATO-a.

Podsetimo, tada su pripadnici „Kosovske“ policije nasilno upali u zgrade opština na severu KiM kako bi nezakonito izabranim gradonačelnicima ovih opština omogućili da počnu sa radom.

Kao jedino rešenje za sukob između Albanaca sa KiM i Srba, on navodi „normalizaciju odnosa“, jer, kako kaže, „vojno rešenje ne postoji, postoji samo političko“, a u svemu tome vojnici KFOR-a mogu da pomognu time što će osigurati da situacija bude bezbedna, kako bi se dijalog nastavio.

Upitan da prokomentariše da li bi KFOR mogao da preuzme na sebe obavezu da osigura bezbednost na severu Kosova i Metohije, umesto policije kosovskih Albanaca, kao što je to ranije zatražio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komandant KFOR-a poručuje:

„To je politička odluka. Svaku hipotezu i svaki razvoj događaja mi procenjujemo u koordinaciji sa komandom NATO-a i spremni smo da izvršimo bilo koji zadatak“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ficko says:

    Pa to je odavno jasno. Jedino što šipci ne razumeju jednu prostu stvar da dolazi vreme kada njihovim jastrebovi a i šire će Kosovo biti tesno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *