КОМАНДАНТ КФОРА ОБЈАСНИО ШИПТАРИМА: КБС може на север тек после мог одобрења

KOMANDANT KFORA OBJASNIO ŠIPTARIMA: KBS može na sever tek posle mog odobrenja

27 juna 2021

Komandant Kfora Franko Federiči izjavio je danas da pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) mogu da odu na sever Kosova i Metohije samo pošto od njega za to dobiju dozvolu, prenosi Ekonomija onlajn.Federiči je u intervjuu za TV Kljan Kosova rekao da je stav NATO-a o KBS-u jasan i da Alijansa dosledno podržava razvoj KBS-a u okviru njihovog prvobitnog mandata, u svrhu civilne zaštite.

Komandant Kfora je ponovio da NATO očekuje poštovanje sporazuma koji su privremene prištinske institucije potpisale sa Alijansom po tom pitanju.

Ocenio je i da je bezbednosna situacija na KiM stabilna i da je KFOR pažljivo nadgleda.

„I dalje smo potpuno usredsređeni na svakodnevnu primenu mandata misije Kfora na osnovu Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, kako bismo osigurali bezbedno okruženje i slobodu kretanja na dobrobit svih zajednica“, rekao je Federiči.

Istakao je da je Kfor spreman da preduzme neophodne mere za sprovođenje mandata UN, ocenivši da je tzv. Kosovo postiglo mnogo u pogledu bezbednosti poslednjih godina, ali da i dalje postoje izazovi, uključujući uticaj organizovanog kriminala, ilegalnih ekonomskih aktivnosti i štetnu retoriku zasnovane na etničkoj pripadnosti.

Odgovarajući na pitanje o odluci opštine južna Kosovska Mitrovica da obezbedi prostor za izgradnju kasarne KBS-a na severu KiM, on je rekao da je to odluka privremenih kosovskih institucija i da to nije pitanje za Kfor.

Federiči je rekao da Kfor prati situaciju, komunicira sa svim institucijama i zajednicama na KiM i ima stalne kontakte sa ministrom odbrane Srbije, kao i sa međunarodnim organizacijama na Kosovu, posebno sa EU.

Odgovarajući na pitanje da li to što je KBS nedavno prvi put učestvovao u vežbi „Branilac Evrope 21“ signal da proces transformacije KBS-a dobro napreduje, komandant KFOR je rekao da je potreban dug proces da bi bili promenjeni trenutni kapaciteti KBS i da bi one postale vojska.

Federiči je ukazao da se to ne postiže preko noći ili samo donošenjem zakona i da će za to biti potrebno mnogo godina.

„Stav NATO-a o KBS-u je jasan i dosledan. Podržavamo razvoj KBS-a u njegovom prvobitnom mandatu, kao snaga civilne zaštite“, zaključio je Federiči.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    kfor uglavnom laže kao i nato,ali,imaju prpu od šiptara i nece im dozvoliti da previše ojačaju legalno.Šiptari se ozbiljno naoružavaju ilegalno ali to nije armija i nemaju kapacitete koje bi njihovi sponzori želeli da oni imaju,pošto bi to postalo previše očigledno i vidljivo i zato je to ispod borbenog nivoa armije.Računaju na narko lorda edija ramu i albansku "armiju" i zato nato glumi vežbe u albaniji,da transportuje oružje albanskoj "armiji",bočje reći armiji edija rame.medjutim vesti o kosovskim rudama su dsad u rukama i nekigh drugih igrača i biće sve to vrlo veselo i na veoma tešku štetu šiptarije,ustvari nima preti genocid ne samo od nas nego i od nekoliko drugih zainteresovanih stranaka u potpuno novom obrtu kosovske sage.Ako ne izbije rat u rusiji ovo je početak kraja šiptarske papazjanije na balkanu,najebace kao retko ko ovde a konkurencija je zaista ozbiljna po tom pitanju.Goli i bosi će bežati u albaniju a tamo će ih reciklirati "zemljaci".Bubreg je bubreg:)ako nema karticu zakačenu:) sasvim je o.k.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *