КОМАНДАНТ КФОРА ПРЕТИ СРБИЈИ: „Сваки напад на Косово је напад на КФОР“

KOMANDANT KFORA PRETI SRBIJI: „Svaki napad na Kosovo je napad na KFOR“

7 maja 2018

Komandant Kfora, italijanski general Salvatore Kuoči, izjavio je da je bilo koja agresija na Kosovu u suštini agresija prema NATO-u.

“U principu, Kfor je NATO i dok je Kfor ovde, svaka agresija (prema Kosovu) će biti agresija prema Kforu i NATO-u”, kazao je Kuoči u intervjuu za prištinski dnevnik “Zeri”.

On smatra da, uprkos pokušajima političkog uticaja Rusije na Kosovu, što je deo međunarodnih politika svake zemlje, ne vidi realnu pretnju Rusije prema Kosovu.

Komandant međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu je izrazio spremnost da Kfor, ako bude potrebno, pomogne kosovskim vlastima da uhapse osumnjičene, kada Specijalni sud za ratne zločine visokih oficira bivše Oslobodilačke vojske Kosova podigne optužnice.

Kuoči je naveo da je zadatak i odgovornost Kfora da obezbedi bezbednost u slučaju podizanja optužnica, hapšenja, organizovanja eventualnih protesta i u slučaju da Policija Kosova ne bude u stanju da vlada situacijom.

“U takvim situacijama mi smo spremni da delujemo, jer je to deo naše misije”, kazao je komandant Kfora.

Govoreći o hapšenju direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, komandant Kfora rekao je da je mogla da se izbegne brutalnost policije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Trifun says:

    Onog momenta kada bude proglasena Vojska Kosova suprotno UN Rezoluciji NATO postaje i PRAVNO okupator. A Vojska Kosova LEGITIMNI CILJ rata za oslobodenje, kako po unutrasnjem tako i po medunardonom pravu. Tu zabune NECE BITI ko je okupator i agresor a ko ima legitimna prava za oslobodenje od okupacije. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *