KOMANDANT MOZGOVOJ: Naš zadatak je da oslobodimo teritoriju od Harkova do Odese

KOMANDANT MOZGOVOJ: Naš zadatak je da oslobodimo teritoriju od Harkova do Odese

3 novembra 2014

mozgovoi_z_123Glavni vojni propagandista kijevske hunte Dmitrij Timčuk objavio je da je armija Novorosije poslednjih nedelja toliko ojačala da je formirala četiri udarne formacije.

Čak je precizirao da se navodno radi o ovim „udarnim grupama”: Luganska, Donjecko-Gorlovska, Volnovahsko-Teljmanovska i Novoazovska. Još je naglasio da te četiri „udarne grupe” uajedno imaju 24-27 hiljada vojnika i oficira.

Timčuk ne bi bio Timčuk da ne tvrdi: „Većinu unutar tih udarnih grupa – 14-15 hiljada – čine plaćenici iz Rusije i vojnici Oružanih snaga RF, a ostatak – 10-12 hiljada – ljudi iz Donbasa”.

Armija Novorosije, po njegovoj računici koja sigurno nije samo njegova, ima 110-115 tenkova, 250-280 drugih oklopnih vozila, 80-100 artiljerijskih oruđa i višecevnih raketnih bacača i oko 500 kamiona.

Aleksej Mozgovoj, komandant brigade „Prizrak”, jedne od najboljih u Novorosiji, na sve ovo je samo odmahnuo rukom, ali je odmah rekao:

„Naš zadatak mora da bude oslobađanje teritorije od Harkova do Odese. A tek potom će doći vreme da se razgovara: da li o statusu Novorosije. O tome da li će ona biti deo Ruske Federacije ili samo član Evroazijskog ekonomskog saveza”.

Povodom najnovijeg zaoštravanja aituacije, vojni analitičar Anatolij Nesmijan, koji je blizak prvom ministru odbrane DNR Igoru Strelkovu, ocenio je da se množe signali da se Novorosija možda nalazi „u poslednjoj fazi pred ofanzivom oružanih snaga Ukrajine”.

Nesmijan je upozorio da artiljerijski i raketni udari po Donjecku najviše liće na „nameštanje nišana” uoči napada i na uvežbavanje „raščišćavanja puta kolonama koje kreću u napad”.

On tvrdi da je kijevska hunta već formirala tri udarne grupe za napad i da u svakoj ima do 10.000 vojnika i 300-400 oklopnih vozila.

Jedna od tih grupa – po proceni Strelkova – imaće zadatak da preko Šahtjorska, Snježnog i Krasnog Luča izbije na granicu sa Rusijom.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *