КОМАНДАНТ НАТО-а: Русија ће напасти Молдавију

KOMANDANT NATO-a: Rusija će napasti Moldaviju

26 februara 2015

bridlav 45456Vrhovni komandant NATO-a za Evropu, američki general Filip Bridlav rekao je da bi Rusija, posle konflikta u Ukrajini, mogla da se usredsredi na Moldaviju kako bi sprečila njeno skretanje ka Zapadu.

Bridlav je juče u američkom Kongresu, na pitanje koja bi ruska meta mogla da bude posle Ukrajine, rekao da bi to mogla da bude Moldavija, preneo je AFP.

„Ruski vojnici se nalaze u Pridnjestrovlju kako bi držali Moldaviju od skretanja prema Zapadu“, rekao je u sredu Bridlav.

Parlament Moldavije 12. februara nije izglasao proevropsku manjinsku vladu, gurnuvši tu državu u stanje poltičke neizvesnosti.

Proevropske Liberalno demokratska i Demokratska partija nadale su se da će formirati većinsku koaliciju sa trećom strankom nakon izbora 30. novembra. Razgovori su se, međutim, našli u zastoju pošto je Liberalna partija tražila da državni tužilac koji nadgleda istrage o korupciji bude strani drzavljanin.

Pridnjestrovlje je zvanicno i dalje u sastavu Moldavije, ali pola miliona stanovnika istocne obale Dnjestra, koji govore ruski jezik, smatraju da žive u nezavisnoj republici.

Posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. Moldavija je proglasila nezavisnost od Moskve, nakon što je godinu dana ranije prosovjetsko stanovništvo u istocnoj Moldaviji proklamovalo Pridnjestrovsku Moldavsku Sovjetsku Socijalisticku Republiku (PMŠR), nadajući se da će ostati u sastavu Sovjetskog Saveza.

KOMENTARI2 komentara

  1. Vujadin says:

    NATO-konju, zašto bi Rusija napala kad je narod iz Moldavije javno zove da ga zaštiti od takvih "prijatelja" i agresora.

  2. deda mraz says:

    Konju jedan mi nismo vise konji pa otvoreno kazes da su tvoji lopovi izgubili i sada morate isto kao i u Ukrajini na silu da zauzimate i trazite stranog tuzioca.Vi ste pobudalili i neka vas crni djavo vise nosi iz Evrope a i nama ste papicu napravili posto ste ilegalno napravili vojnu bazu u Srbiji jer je Kosovo jos uvek Srbija i sad smo legitimni vojni cilj Rusima da nas mogu gadjati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *