КОМАНДАНТ НАТО АДМИРАЛ ФОГО: КФОР има довољно снаге да спречи СУКОБЕ У СЛУЧАЈУ ПОДЕЛЕ КОСОВА?!

КОМАНДАНТ НАТО АДМИРАЛ ФОГО: КФОР има довољно снаге да спречи СУКОБЕ У СЛУЧАЈУ ПОДЕЛЕ КОСОВА?!

1 августа 2018

Командант Команде здружених снага НАТО у Напуљу адмирал Џејмс Фого изјавио је данас, током боравка на северу Косова, да је „НАТО веома, веома снажан и унутар и изван Косова“ и да КФОР има „апсолутно“ довољно војника у случају немира у контексту питања поделе Косова.– Што се тиче питања поделе, то су политичка питања која би требало да буду решена кроз дијалог Београда и Приштине – поручио је Фого, одговарајући на новинарска питања у бази Нотинг Хил у Лепосавићу, коју је посетио заједно са командантом КФОР Салватореом Куочијем.

Како преноси портал Кос сев, идентичну поруку имао и Куочи.

„Дијалог је право место за бављење овим питањима“, казао је Куочи и додао да је „потребно политичко решење“ и да „о свему треба да се одлучује на правом месту“.

На питање да ли КФОР и НАТО имају сазнања о евентуалним насилним сценаријима на терену и да ли у том случају могу да гарантују безбедност Србима широм Косова, Фого је одговорио да „сваки пут када се разговара о контроверзним политичким решењима за проблеме на Балкану, постоји потенцијал за немир“.

– Стога, ми смо свесни да је ово време крцато догађајима, да има много разговора напред-назад, изван граница Косова, између Београда и Приштине. Политички лидери покушавају да разреше нека тешка питања, у демократијама се не слажу сви. Неки људи имају тенденцију да своја неслагања изнесу на улицу.

Ја им јако препоручујем да то не чине или да, ако то раде, да то учине мирно, као у свим цивилизованим демократијама. Ми ћемо бити ту да подржимо институције Косова у одржавању сигурне и безбедне средине током овог месеца и у месецима остатка године – рекао је Фого.

На питање новинара да ли сматра да, с обзиром на то да КФОР војника има више од 4.000 војника на Косову, да је то довољно војника у случају немира Фого је одговорио потврдно.

– Апсолутно. Али 4.000 који су остали унутар територије и на административним линијама Косова подржани су, како ми то називамо, снагама за брзу реакцију. Тако да уколико постоји потреба, одговориће, а НАТО је веома, веома снажан и унутар и изван Косова – додао је Фого.

КФОР: 4.000 ВОЈНИКА СА ТЕШКИМ ВОЗИЛИМА И ХЕЛИКОПТЕРИМА

– Не очекујемо никакве проблеме ни краткорочно, ни дугорочно. Присутни смо са преко 4.000 војника, са тешким возилима и хеликоптерима и реагујемо када од нас власти затраже помоћ, и то се односи на полицију, ЕУЛЕX, или на владе. Али моја су очекивања да ће владе имати зрео приступ, и помоћи нам да одржимо сигурно и безбедно окружење док настављу дијалог– рекао је Фого.

KOMENTARI6 коментара

 1. Velika Metla says:

  Је ли скотино пиргава,колико сте открили починилаца убистава над Србима за све ове године док обезбеђујете пљачку србске јужне покрајине? Ниједног! Бежаћете ви кад-тад из србске покрајине!

 2. Miraš says:

  Skoro svaki dan je tema podela Kosova iz ovog ili onog izvora te već liči to na kuvanje žabe. 4.000? To znači 1 (jedan) vojnik Kfora na 2,5 km2 i to pod uslovom da su svi predvidjeni za teren.

  • rajko says:

   Kuvanje žabe ili zamazivanje očiju. Ko zna šta se dešava u pozadini ove priče, u mrklom mraku iza kulisa i daleko od TV kamera. Odavno čekam da se konačno pojave nakazna lica tih demona koji verovatno rade tako strašne stvari da im je potrebno da nas godinama zamlaćuju jednim te istim egzistencijalnim problemom. Vidi se da to rade rutinski i rasejano, bez koncentracije i uverenja, što nije ni čudno. Svima u celom svetu uključujući i albansko rukovodstvo jasno je da nema ništa od otcepljenja ni jednog metra kvadratnog teritorije KiM-a, ali napevi o državnosti Kosove ne prestaju. Nikako da umru. A ka' će, ne zna se.

   • rajko says:

    Dakle, glavno pitanje je šta oni to STVARNO rade, kakvu nepodnošljivu gadost nam spremaju? Neko nezamislivo ropstvo, istrebljenje, pakao na zemlji? Šta?

    • Miraš says:

     Sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa (da bi on prošao sve češće se pominje i kompromisno rešenje, pretpostavljam da nam daju tek nešto malo teritorije ns severu KIM) ali taj sporazum imaće tretman mirovnog sporazuma i vodi ka ukidanju Rezolucije 1244. Dakle nakon tog sporazuma izgubili bi smo važan mehanizam ( Rezoluciju 1244) koji je garantovao suverenitet i teritorijalni integritet Srbije nad KIM. KIM bi tada definitivno postalo Kosovo pa može da radi dalje šta hoće. Uglavnom od tada KIM bi postalo strana država kao naprimer Rumunija, Bugarska, itd. Nove generacije Srba imale bi veoma otežane uslove ako im ikada padne na pamet da isprave veoma glupu grešku i sramotu očeva i dedova te da tako izgubljenu teritoriju vrate.

    • Miraš says:

     To je savremena strategija osvajanja te relativno mlada država SAD (osnovana 1776) ušla je u Istočnu Evropu i osvaja brišući kolektivno pamćenje raznih starijih naroda i država poput Srba, Ukrajinaca i ostalih redom. Posle zaokruženog Kosova i Severne Makedonije nastupaće dalje na krnju Srbiju i sigurno na BIH. Time bi zaokružili i osvojili celu Istočnu Evropu kako je zovu Nova Evropa veoma slično kao kad su pokoravali Indijance (starosedeoce Amerike). Istočna Evropa je postala novi divlji Zapad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u