КОМАНДАНТ НАТО АДМИРАЛ ФОГО: КФОР има довољно снаге да спречи СУКОБЕ У СЛУЧАЈУ ПОДЕЛЕ КОСОВА?!

KOMANDANT NATO ADMIRAL FOGO: KFOR ima dovoljno snage da spreči SUKOBE U SLUČAJU PODELE KOSOVA?!

1 avgusta 2018

Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju admiral Džejms Fogo izjavio je danas, tokom boravka na severu Kosova, da je „NATO veoma, veoma snažan i unutar i izvan Kosova“ i da KFOR ima „apsolutno“ dovoljno vojnika u slučaju nemira u kontekstu pitanja podele Kosova.– Što se tiče pitanja podele, to su politička pitanja koja bi trebalo da budu rešena kroz dijalog Beograda i Prištine – poručio je Fogo, odgovarajući na novinarska pitanja u bazi Noting Hil u Leposaviću, koju je posetio zajedno sa komandantom KFOR Salvatoreom Kuočijem.

Kako prenosi portal Kos sev, identičnu poruku imao i Kuoči.

„Dijalog je pravo mesto za bavljenje ovim pitanjima“, kazao je Kuoči i dodao da je „potrebno političko rešenje“ i da „o svemu treba da se odlučuje na pravom mestu“.

Na pitanje da li KFOR i NATO imaju saznanja o eventualnim nasilnim scenarijima na terenu i da li u tom slučaju mogu da garantuju bezbednost Srbima širom Kosova, Fogo je odgovorio da „svaki put kada se razgovara o kontroverznim političkim rešenjima za probleme na Balkanu, postoji potencijal za nemir“.

– Stoga, mi smo svesni da je ovo vreme krcato događajima, da ima mnogo razgovora napred-nazad, izvan granica Kosova, između Beograda i Prištine. Politički lideri pokušavaju da razreše neka teška pitanja, u demokratijama se ne slažu svi. Neki ljudi imaju tendenciju da svoja neslaganja iznesu na ulicu.

Ja im jako preporučujem da to ne čine ili da, ako to rade, da to učine mirno, kao u svim civilizovanim demokratijama. Mi ćemo biti tu da podržimo institucije Kosova u održavanju sigurne i bezbedne sredine tokom ovog meseca i u mesecima ostatka godine – rekao je Fogo.

Na pitanje novinara da li smatra da, s obzirom na to da KFOR vojnika ima više od 4.000 vojnika na Kosovu, da je to dovoljno vojnika u slučaju nemira Fogo je odgovorio potvrdno.

– Apsolutno. Ali 4.000 koji su ostali unutar teritorije i na administrativnim linijama Kosova podržani su, kako mi to nazivamo, snagama za brzu reakciju. Tako da ukoliko postoji potreba, odgovoriće, a NATO je veoma, veoma snažan i unutar i izvan Kosova – dodao je Fogo.

KFOR: 4.000 VOJNIKA SA TEŠKIM VOZILIMA I HELIKOPTERIMA

– Ne očekujemo nikakve probleme ni kratkoročno, ni dugoročno. Prisutni smo sa preko 4.000 vojnika, sa teškim vozilima i helikopterima i reagujemo kada od nas vlasti zatraže pomoć, i to se odnosi na policiju, EULEX, ili na vlade. Ali moja su očekivanja da će vlade imati zreo pristup, i pomoći nam da održimo sigurno i bezbedno okruženje dok nastavlju dijalog– rekao je Fogo.

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Je li skotino pirgava,koliko ste otkrili počinilaca ubistava nad Srbima za sve ove godine dok obezbeđujete pljačku srbske južne pokrajine? Nijednog! Bežaćete vi kad-tad iz srbske pokrajine!

 2. Miraš says:

  Skoro svaki dan je tema podela Kosova iz ovog ili onog izvora te već liči to na kuvanje žabe. 4.000? To znači 1 (jedan) vojnik Kfora na 2,5 km2 i to pod uslovom da su svi predvidjeni za teren.

  • rajko says:

   Kuvanje žabe ili zamazivanje očiju. Ko zna šta se dešava u pozadini ove priče, u mrklom mraku iza kulisa i daleko od TV kamera. Odavno čekam da se konačno pojave nakazna lica tih demona koji verovatno rade tako strašne stvari da im je potrebno da nas godinama zamlaćuju jednim te istim egzistencijalnim problemom. Vidi se da to rade rutinski i rasejano, bez koncentracije i uverenja, što nije ni čudno. Svima u celom svetu uključujući i albansko rukovodstvo jasno je da nema ništa od otcepljenja ni jednog metra kvadratnog teritorije KiM-a, ali napevi o državnosti Kosove ne prestaju. Nikako da umru. A ka' će, ne zna se.

   • rajko says:

    Dakle, glavno pitanje je šta oni to STVARNO rade, kakvu nepodnošljivu gadost nam spremaju? Neko nezamislivo ropstvo, istrebljenje, pakao na zemlji? Šta?

    • Miraš says:

     Sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa (da bi on prošao sve češće se pominje i kompromisno rešenje, pretpostavljam da nam daju tek nešto malo teritorije ns severu KIM) ali taj sporazum imaće tretman mirovnog sporazuma i vodi ka ukidanju Rezolucije 1244. Dakle nakon tog sporazuma izgubili bi smo važan mehanizam ( Rezoluciju 1244) koji je garantovao suverenitet i teritorijalni integritet Srbije nad KIM. KIM bi tada definitivno postalo Kosovo pa može da radi dalje šta hoće. Uglavnom od tada KIM bi postalo strana država kao naprimer Rumunija, Bugarska, itd. Nove generacije Srba imale bi veoma otežane uslove ako im ikada padne na pamet da isprave veoma glupu grešku i sramotu očeva i dedova te da tako izgubljenu teritoriju vrate.

    • Miraš says:

     To je savremena strategija osvajanja te relativno mlada država SAD (osnovana 1776) ušla je u Istočnu Evropu i osvaja brišući kolektivno pamćenje raznih starijih naroda i država poput Srba, Ukrajinaca i ostalih redom. Posle zaokruženog Kosova i Severne Makedonije nastupaće dalje na krnju Srbiju i sigurno na BIH. Time bi zaokružili i osvojili celu Istočnu Evropu kako je zovu Nova Evropa veoma slično kao kad su pokoravali Indijance (starosedeoce Amerike). Istočna Evropa je postala novi divlji Zapad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *