Komandant ukrajinske flote otkazao Kijevu, zakleo se narodu Krima (VIDEO)

Komandant ukrajinske flote otkazao Kijevu, zakleo se narodu Krima (VIDEO)

2 marta 2014

ukraj mornKomandant ukrajinske mornarice Denis Berezovski priklonio se proruskim vlastima u Krimu, dan nakon što ga je na to mesto postavio v.d. predsednika Ukrajine.

Berezovski je u televizijskom obraćanju iz krimskog sedišta Ruske crnomorske flote poručio da se zakleo na vernost narodu Krima, preneo je AP.

„Ja, Denis Berezovski zaklinjem se na vernost narodu Krima i preuzimam na sebe obavezu da ga štitim, kao što propisuje zakon“, izjavio je Berezovski, a prenosi Glas Rusije.

Ukrajinska Autonomna Republika Krim potvrdila je danas da je većina ukrajinskih vojnih jedinica stacioniranih na Krimskom poluostrvu izrazila podršku legitimno izabranim proruskim vlastima.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane negiralo je ranije izveštaje ruskih medija o mirnom preuzimanju vojnih jedinica od strane snaga lojalnih krimskoj vladi, izveštavaju RIA Novosti.

Krimske vlasti, međutim, danas ističu da je većina ukrajinskih jedinica stala na stranu proruskih snaga „bez ijednog ispaljenog metka“, upozoravajući komandante nekoliko jedinica koje su ostale verne Kijevu da će biti podvrgnuti krivičnoj odgovornosti ukoliko odbiju da se predaju.

„Upozoravam komandante koji primoravaju svoje potčinjene da preduzimaju nelegalne akcije, da će biti kažnjeni prema postojećim zakonima“, navodi se u saopštenju krimskog premijera Sergeja Aksenova.

Krimska vlada je prethodno saopštila da je desetak vojnih brodova ukrajinske mornarice napustilo pomorsku bazu u Sevastopolju, očigledno po naređenju iz Kijeva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *