Командант ваздушно-космичке одбране С. Америке: Океани нас више не штите од Русије и Кине

Komandant vazdušno-kosmičke odbrane S. Amerike: Okeani nas više ne štite od Rusije i Kine

31 avgusta 2018

SJEDINJENE Države neće biti u stanju da zaštite svoju teritoriju u slučaju napada sa strane Rusije i Kine – upozorio je sunarodike šef Severne komande Oružanih snaga SAD i Komande vazdušno-kosmičke odbrane Severne Amerike general Terens O’Šonesi.

Na 140-oj konferenciji  Asocijacije Nacionalne garde SAD dodatno je ukazao:

„Situacija na planu bezbednosti se menja. Ranije smo smatrali da je naša zemlja – zahvaljujući okeanima koji je okružuju, a i prijateljskim zemljama sa severa i juga, van dosega onih koji bi da je napadnu, ali se i to promenilo. Protivnici su danas u stanju da udare po našoj teritoriji“.

O`Šonesi je na istoj konferenciji – upravo u ime onoga što je prethodno rekao – pozvao na „potpunu promenu odbrambene strategije SAD“:

„Moramo fundamentalno preosmisliti zaštitu naše zemlje i dobro promisliti kako treba da se branimo od suparnika koji nam je ravan po moći“.

Kao jednu od mera, predložio je da se lovci F-16 opremaju radarima sa aktivnom faziranom rešetkom  kako bi bili u stanju da presreću krstareće rakete.

Američki eksperti su prethodnih dana ocenili da je Kina u modernizovanju svoje ratne flote tako daleko odmakla da je postala „dostojan konkurent Sjedinjenom Državama na Pacifiku“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *