Komanduje li policiji biskup Ivas?

Komanduje li policiji biskup Ivas?

29 avgusta 2014

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Ovaj kulturni skandal u Šibeniku, gdje je kordon policije noću u nedjelju angažiran da rastjera goste kluba Azimut te uhapsi i deportira u stanicu dvojicu vlasnika, svinjarija je kojoj u civiliziranom svijetu nema premca.

Ministar unutarnjih poslova odmah je morao reagirati na taj slučaj, osobito zbog konteksta na koji je šibenska policijska racija sjela kao poklopac na lonac.

On nas je bio dužan ili razuvjeriti da je državni organ reda protiv jedne skupne građana neopravdano primijenio silu, i to po crkvenom diktatu, ili nas je, pak, trebao izvijestiti da smjesta pokreće stegovne mjere protiv odgovornih za jednu sramotnu akciju javne službe koju mi plaćamo da štiti stanovništvo, a ne da nastupa kao privatna straža crkvenih moćnika i njihovih poltrona u politici.

Za one koji ne znaju, klub Azimut je već neko vrijeme najpopularnije okupljalište Šibenčana i njihovih gostiju. Na klupskoj ljetnoj pozornici, vlasnici Azimuta organizirali su samo ovoga ljeta više od 50 kulturnih događaja i koncerata, sve besplatno za posjetitelje, i bez dotacija iz gradskog proračuna.

Uz izvrsni festival Terraneo i napokon nekoliko lijepih investicijskih perspektiva, i Azimut je postao jedan od simbola tako nasušno potrebne promjene u tom zapuštenom i posve propalom gradu čiji su najuži centar odavno ogradili za parkiralište i koji, unatoč svom nevjerojatnom potencijalu, već dvadeset godina izgleda i živi kao najzabitija provincija.

No, kako to već i može biti samo u Hrvatskoj, gdje su crkveni glavešine postali moćniji, a i drskiji od bilo koje drske vlasti, pristojni urbani klub, koji ima sve dozvole za rad, uzeo je na zub glavom i bradom šibenski biskup Ante Ivas.

Ne mogavši se suzdržati čak ni od toga da u svojoj propovijedi na Velu Gospu neumjesno javno napadne to leglo razbludne »moderne zabave« koja truje mlade i ometa molitvu, biskup Ivas, koji živi u raskošnoj vili na slikovitoj hridini, u pomoć je, bez ikakve zadrške, pozvao i šefa opozicije Tomislava Karamarka.

Je li moguće da će u taj obračun, na biskupov mig, ravnosno skočiti i policija, pitat će se samo oni koji ne poznaju naše prilike.

Dozvola za rad izdana vlasnicima Azimuta u nedjelju, naime, nije bila prekršena jer vikendom vrijedi do četiri ujutro. Nije bilo nikakvih incidenata. Zabava se odvijala u normalnim okvirima. No, policija je svejedno zatvorila klub, potrpala vlasnike u kola i lišila ih slobode na cijelu tu noć i pola sljedećeg dana s optužbom za narušavanje javnog reda i mira. U discipliniranju skupine nenasilnih ljudi sudjelovalo je više od 15 policajaca. Gosti svjedoče da je jedna djevojka bez ikakvoga razloga grubo bačena na pod.

Ako normalna Hrvatska bude šutjela i gledala svoja posla na ovakav ispad sirove policijske sile, za koji nije bilo ni razloga, a, kako čujemo, čak ni povoda, i koji se onda opravdano doživljava kao klerikalno-politička odmazda biskupa Ivasa i lokalne kamarile, onda se nemojmo čuditi ničemu od onoga što nas još čeka.

Ako ih se ne zaustavi, sutra će nam klerikalci birati filmove, odobravati školske programe, određivati što smijemo i kako ćemo živjeti. Željka Markić upravo je zatražila od vlasti kažnjavanje novinara koji upotrijebe sintagmu »gay brak«. Hrvatska kao Saudijska Arabija? Treba odlučiti prije nego što se jednog dana tamo probudimo.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *