Komarci manje opasni nego prošlog leta?

Komarci manje opasni nego prošlog leta?

20 avgusta 2014

komaracPosle epidemijske 2013. godine, koju je obeležilo širenje virusa groznice zapadnog Nila, očekuje se da će broj zaraženih osoba tokom ove sezone biti znatno manji, rekla je danas Tanjugu epidemiolog dr Bojana Grgić, ističući da su te varijacije vezane za karakter samog oboljenja.

„Možda možemo da očekujemo još neke nove slučajeve u drugoj polovini avgusta i tokom septembra i posle toga bi sezona trebalo da se privodi kraju, zbog pada temperature i smanjenja populacije komaraca“, rekla je dr Grgić, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

U Srbiji je ove godine 10 osoba dosad obolelo od ovog virusa, koji prenose zaraženi komarci, izjavila je ona i podsetila da se, prema iskustvima u našoj zemlji i regionu, prvi oboleli registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najviše zaraženih ima tokom avgusta i septembra.

Prošle godine je, prema podacima Instituta „Batut“, u našoj zemlji registrovano 303 obolelih i 35 umrlih.

Ističući da je širenje virusa groznice zapadnog Nila vezano za period najveće aktivnosti komaraca, dr Grgić je objasnila da je pojava epidemija u određenim godinama „vezana za sam ciklus vektora, kao prenosioca“, što je „prilično komplikovan ciklus“ koji se još istražuje.

U američkoj državi Teksas, gde je 2012. registrovano oko 2.000 obolelih od virusa groznice zapadnog Nila, primećeno je da svake treće godine dolazi do pojave bolesti u formi epidemije, rekla je dr Grgić.

Ona je objasnila da stručnjaci u SAD prate bolest još od 1999. i da su primetili pravilnost u javljanju ciklusa koji su vezani za veću brojnost i zaraženost komaraca koji prenose virus.

Uprkos značajnim resursima koji su na raspolaganju državi Teksas, tamo je pre dve godine zabeležena velika epidemija, najveća od pojave ovog oboljenja u Severnoj Americi, u Njujorku, 1999. godine, primetila je dr Grgić.

Kao glavnu preporuku za smanjenje rizika od zaražavanja virusom zapadnog Nila ona je navela da treba primeniti mere lične zaštite od uboda komaraca.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *