КОМЕ ЋЕ СЕ ОКРЕНУТИ СРБИЈА: Руси и Американци се боре за наклоност Србије

KOME ĆE SE OKRENUTI SRBIJA: Rusi i Amerikanci se bore za naklonost Srbije

22 septembra 2015

ZASTAVEOdlazak premijera Aleksandra Vučića u Vašington nije loše uticao na odnose sa Rusijom, naprotiv, ekonomska saradnja će sada dodatno ojačati.

Tom prilikom trebalo bi da budu postignuti značajni privredni i trgovinski aranžmani, a jedan od razloga za to je upravo zbližavanje sa drugom velikom svetskom silom – Amerikom.

Sve ukazuje na to da će Rusi, nakon što su videli tretman Vučića u Vašingtonu, ponuditi nešto više.

– Srbija je ušla u matricu izbalansiranosti, koja daje dobre rezultate. Saradnja sa SAD uticaće na to da nam i Rusija nešto ponudi, a tu pre svega mislim na neke veće ekonomske aranžmane. Pošto su velike sile u zavadi, mala zemlja koja balansira dobija na značaju – ističe analitičar Dragomir Anđelković.

On navodi da je rusko tržište ogromno i da bi se iz Srbije, osim prehrambene industrije i poljoprivrede, moglo naći mesta za građevince i petrohemiju.

– Pošto nismo uveli sankcije Rusiji, možemo da računamo na to tržište. Rusija nije u sjajnoj poziciji, ali će za strateške partnere i prijatelje uvek imati posebnog razumevanja – zaključuje Anđelković.

Analitičar Branko Radun smatra da od balansiranja između Rusije i Zapada, ali i od njihovog sukoba, Srbija može da profitira.

– Srbiji u nekom smislu naruku idu evropske sankcije Rusiji i tu bi trebalo da tražimo i iskoristimo šansu. Takođe, ako postignemo aranžman sa Rusima, to bi moglo da motiviše investitore iz EU da dođu u Srbiju, preko koje bi išli na veliko rusko tržište – kaže Radun.

Rusija je iz EU na godišnjem nivou uvozila robu vrednosti 12 milijardi evra, a sada su ta vrata otvorena drugim zemljama.

– Naša šansa su izvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda. I tu nikako ne smemo da pravimo greške – navodi Radun

On upozorava da se dešavalo da srpski proizvođači ne poštuju standard kvaliteta ili rokove isporuke u Rusiju, što ruski partneri nisu zaboravili.

(webtribune.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. mija says:

  Del boj - kombinacije.

 2. miroslav says:

  Sada ili nikad !Okrenuti se Rusiji potpuno!I u vojnom i privrednom smislu.Zapad nas nece,to je i nepismenom jasno.Tek onda ce se zapad koliko-toliko trgnuti da smo tu.Ako se to ne ucini vrlo brzo tesko da nam ima spasa.

 3. Miticus says:

  Uh, Sunce ti. Ala smo mi neki faktor. I dve najvece sile se otimaju za Srbiju. Siroti, ne mogu oni bez nas nista. A gde je Kina? Sta Kina ceka? Kad prodje ono najinteresantnije, posle nema.

 4. Svetislav says:

  Videli smo na primeru jugoslavije se desi kad se velike sile na kraju dogovore. Prvo sta podele su ovakvi neiskreni i neopredeljeni, dok cuvaju one koji su se opredelili za neke od njih.

 5. Batina says:

  Kakva glupost, bore se za naklonost, kao da je Srbija nekakav faktor, fuj.

 6. zlatiborski ovan says:

  Srbija je ušla u matricu izbalansiranosti, koja daje dobre rezultate. Saradnja sa SAD uticaće na to da nam i Rusija nešto ponudi, a tu pre svega mislim na neke veće ekonomske aranžmane. Pošto su velike sile u zavadi, mala zemlja koja balansira dobija na značaju – ističe analitičar Dragomir Anđelković. ////////// taj debeli tupavac ima tek da vidi naklonost satanisticke tvorevine.... samo vi balansirajte, moroni jedni ps. tako su Srbiji omogucili veliki ekonomski napredak, na Berlinskom kongresu, da bi okupiral BiH i kasnije Srbiju uvukli u neverovatne gubitke, u WWI

 7. Longin says:

  Nisam ni čitao tekst, ali se zna kome će se okrenuti Srbija! R U S I J I

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *