Коме смета јак контејнер

Kome smeta jak kontejner

5 marta 2017

aleksandar-apostolovski 789346

Piše: Aleksandar Apostolovski

Šteta je što mladi predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić nije crvenom vrpcom otvorio novi kontejner i proglasio ga za prvu grinfild investiciju na Karaburmi. Da je još i folklorno društvo uveličalo svečano otvaranje metalik kante za smeće, uz prigodan govor o nesumnjivom značaju za eko-sistem lokalne zajednice, Jovičić bi postao istinski marketinški junak izborne kampanje.

Naročito da je obećao da će na sličan način otvoriti poklopac svakog od 280 modernih kontejnera na Karaburmi i u Višnjičkoj Banji.

Kontejneri izgledaju moderno, da oni koji noću preturaju po starim kantama, mogu da pomisle da su dobili i lanac brze hrane za siromašne. Međutim, Jovičić je podlegao podsmesima kojima je bombardovan na društvenim mrežama, uslikan kako smrtno ozbiljan, u prazničnoj atmosferi, proučava unutrašnji enterijer kontejnera. Skinuo je fotografije sa društvenih mreža, na kojima su uslikani spontano okupljeni građani i nekoliko novinarskih ekipa.

Umesto povlačenja u ilegalu, Jovičić može hrabro iskoračiti sa sloganom „Kome smeta jak kontejner” i prkositi opoziciji koja samo gunđa, kako bi to rekao njegov stranački šef Vučić. Ali, premijeru u predsedničkoj kampanji otvara fabrike i auto-puteve. Neko mora da otvara i kontejnere. Pred kamerama to čini Jovičić, noću to čine neki drugi.

Treba razumeti mladog naprednjaka. Svaki dan kampanje je dragocen. U bizarnoj istoriji svečanih predizbornih otvaranja, jedan od šampiona je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Pompezno je otvorio javni toalet na Svetoilijskom groblju i pored toaleta, održao konferenciju za novinare. Živima koji onamo idu, Cvetanović je učinio veliku stvar, iako je javnost crkla od smeha. Naročito kada je rekao da ima obavezu da se brine o svim segmentima društva.

Ismevali su i Branislava Jovanovića, nekadašnjeg lokalnog moćnika Niša i člana URS, kada je, a kako drugačije, nego svečano, u selu Donje Vlase otvorio most dugačak sedam, a širok pet metara. Heroj obnove i izgradnje Branislav je tada prevazišao sve lokalne graditelje i vizionare, obećavši seljanima izgradnju – pristupnih saobraćajnica.

Nema odmora dok traje predizborna obnova. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, uz jednog generala, „pustio je u rad” obnovljenu ogradu oko Oficirskog doma. Kad su izbori, salutira se i ogradi, samo da je obnovljena.

I novi semafor je, kad Srbi glasaju, dokaz impresivnih političara. Naročito kad ga uključi gradonačelnik Kraljeva. Svaki novi semafor je znak bezbednog puta u bolju budućnost.

Kad se penje na vlast, da to učini liftom, a ne stepenicama. Zna to dobro Aleksandar Vulin. U Apatinu je pre dve godine novi lift u Domu za stare i penzionere pušten u rad uz ministrove makaze. Vrpca je presečena, lift je pušten da se penje. Svečano!

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *