Kome su ruske sankcije dobrodošle?

Kome su ruske sankcije dobrodošle?

16 avgusta 2014

vino hranaOdluka Rusije o zabrani uvoza hrane iz SAD i Evropske unije predstavlja dobru priliku za prehrambenu industriju u Južnoj Americi, ocenili su analitičari.

Uprkos teškoći da zadovolje ogromno rusko tržište zbog visokih troškova proizvodnje, analitičari smatraju da bi Brazil, Argentina i Čile mogli da snabdevaju ruske manje supermarkete.

„Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina može da podstakne latino-američke firme da se okrenu ruskom tržištu“, ocenio je Hesus Valdes Dijas de Viljegas, profesor ekonomije na Univerzitetu u Meksiku.

Prema njegovim rečima, postoji i oprez zbog političke situacije u Rusiji izazvane sankcijama uvedenih toj državi.

„Odluke o trgovinskoj saradnji s Rusijom će donositi preduzeća tako da one neće odražavati političku podršku tih zemalja Rusiji“, ocenio je Dijas de Viljegas.

Ruske vlasti su već odlučile da uvezu neke vrste mesa i mleka iz Brazila, najvećeg prehrambrenog proizvođača u regionu.

„S privredne strane, to je dobra prilika za Brazil, ali s političkog stanovništa to je problem s kojim Brazil tek treba da se suoči“, rekao je direktor Udruženja za spoljnu trgovinu Hose Augusto de Kastro.

Prema njegovim rečima, Brazil je dobar u sektoru proizvodnje mesa, posebno piletine, ali više nema soje na ponudi za ovu godinu. Voćarska proizvodnja razvijenija je u Čileu.

De Kastro procenjuje da bi brazilski izvoz mogao da bude povećan sa 300 na 500 miliona dolara i dodaje da će Čile biti glavni konukrent Brazilu. Analitičari smatraju da će kratkoročno biti povećana prodaja čileanskih jabuka, šljiva i lososa.

Rusija je zainteresovana i za Argentinu, posebno za njeno južno voće, meso i neke mlečne proizvode. Rusija bi na taj način zamenila proizvode koje je do sada uvozila iz Nemačke, Italije i Holandije, naveli su analitičari.

B92

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *