Комедијa данас не умирује него узнемирава

Komedija danas ne umiruje nego uznemirava

4 marta 2015

kul-ivana-vujicPredstojeći, 44. po redu „Dani komedije” u Jagodini, tradicionalni pozorišni festival smeha, koji svake godine od 20. do 27. marta uveseljava brojnu publiku, ove godine proteći će u znaku Branislava Nušića. Bilo da je u pitanju njegov komediografski opus ili novonastala dela inspirisana Nušićevim životom i radom. Ivana Vujić, selektor „Dana komedije”, ovoga puta uvrstila je u takmičarsku selekciju sedam predstava pozorišnih kuća iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Šapca, Zrenjanina, Sombora i Kruševca.

Tako će prve festivalske večeri Jagodinci gledati delo „Mister dolar”, u režiji Snežane Trišić, u produkciji Narodnog pozorišta iz Subotice. Slede ostvarenja „Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka” J. Hašeka, u režiji Aleksandra Lukača, u izvođenju Šabačkog pozorišta, i „Ćelava pevačica” Ežena Joneska, u režiji Isidore Goncić, u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda. Tu je i „Potpuno skraćena istorija Srbije”, autorska predstava Maje Pelević i Slobodana Obradovića, u režiji Olivere Đorđević, koju će izvesti Pozorište mladih iz Novog Sada. U selekciji je i Nušićevo delo „Vlast”, u režiji Dušana Petrovića, a u izvođenju ansambla Zrenjaninskog pozorišta, zatim „Rođendan gospodina Nušića” Dušana Kovačevića, u režiji Nebojše Bradića, u produkciji Zvezdara teatra, ali i predstava „Doktor Nušić”, reditelja Kokana Mladenovića, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i Kruševačkog pozorišta.

– Smeh je zavera! Francuski filozof Anri Bergson kaže: „Smeh je vrsta društvenog gesta, kazne za krutost društva.” Veličina komedije leži u tome što je ona bliža stvarnom životu nego drama, ništa kao komika ne može uneti raznolikost i kretanje u monolitnu stvarnost. Humor je postupak kojim se ugroženo ja brani od uvreda koje mu nanosi spoljni svet. Humor je prevlast nad realnom situacijom i zato u vremenu planetarne globalne krize, 40 predstava koje su viđene u izboru za selekciju 44. „Dana komedije” u Jagodini, pre svega znače pobedu života nad globalnom krizom – kaže Ivana Vujić.

– Tokom 2014, odnosno, u godini obeležavanja 150-godišnjice rođenja Branislava Nušića ostvaren je veliki broj predstava koje su nastale po tekstovima ili kao montaža različitih tekstova jednog od naših najvećih komediografa. Vredno je to što većinom reditelji mlađe generacije, kao i ansambli srpskih pozorišta sa pažnjom i inovacijom postavljaju Nušića, a tokom istraživanja Nušića susreću se i sa Brehtom, Joneskom. U većini predstava koje su viđene, a u svima koje su ušle u selekciju Nušić je naš savremenik.

Šta je to osobeno u novim čitanjima Nušićevih komada koje ćemo gledati u Jagodini, pitali smo Ivanu Vujić.

– Za razliku od renesansne komedije koja umiruje, ulepšava, a one koji su tužni uveseljava, izbor predstava festivala komedije u Jagodini predstavlja savremenu komediju koja ne umiruje, već uznemirava čoveka koji je zarobljen i okovan tranzicionim mukama društva i manipulativnim racionalitetom savremene civilizacije. Humor sadrži kritički duh i to je jedina mogućnost kojim raspolažemo da bismo bili na odstojanju od naše nelagode postojanja– objašnjava naša sagovornica.

Ivana Vujić podvlači da se trudila da u Jagodinu pozove dela u kojim igraju veliki glumački ansambli. To je značajno za razvoj tog pozorišta, ali i za svakog pojedinačnog umetnika iz te kuće.

– Dakle, pozorišta koje ne izbegava svoje članove, već ih sve upošljava kao u dobroj utakmici u kojoj dobar igrač inspiriše i slabijeg igrača da postane dobar. Dužna sam da pomenem i veliki broj predstava koje imaju od dva, tri do četiri glumca, male predstave koje su veoma vredne, jer ukazuju na vitalnost glumišta i glumaca koji se ne predaju, nego praveći sopstvene projekte koji su male forme ipak ostvaruju određenu vrstu komičkog i pozorišnog kretanja u našoj sredini – zaključuje selektor „Dana komedije” u Jagodini.

———————————-

Očekujem pravedan ishod konkursa

– Očekujem da će dalji tok konkursa za upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu biti pravedan i bez favorita. Zato sam se i prijavila na konkurs. A što se tiče mog viđenja rada nacionalnog teatra iskoristiću repliku pozorišnog vizionara Artoa koji kaže da je: „Pozorište strogost, upornost i odlučnost” – kaže Ivana Vujić koja je jedan od devet prijavljenih kandidata za novog upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu.

– Narodno pozorište u Beogradu predstavlja redak, veliki sistem umetnosti, kulture i prosvetiteljstva. Očekujem da postane nosilac kulture u regionu, jedan od glavnih pokretača kulturnih kretanja na ovom podneblju i prostor koji će predstaviti srpsku kulturu na najbolji način u svetu i dovesti svet u Beograd. Sva tri ansambla: Opera, Balet i Drama zaslužuju veliku i pravu pažnju jer se tu nalaze naši veliki umetnici. Moramo se okrenuti i prostorima u kojima postoje jake srpske zajednice, a to su Mađarska, Rumunija, Bugarska. Tako da nacionalni teatar ima zadatak da sebe osnaži kao najozbiljniju instituciju pozorišne umetnosti kod nas, kao nekada kada je počeo sa radom 1869. godine u matičnoj zgradi – istakla je Ivana Vujić.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *