КОМЕДИЈА У АФРИЦИ! Немци обилазе Африку, ИЗВИЊАВАЈУ СЕ И МОЛЕ ЗА НАФТУ

KOMEDIJA U AFRICI! Nemci obilaze Afriku, IZVINJAVAJU SE I MOLE ZA NAFTU

3 novembra 2023

OBEĆANJE da će se Nemačka suočiti sa „zverstvima svoje kolonijalne okupacije“ u ime Berlina dao je u Dar es Salamu predsednik Frank-Valter Štajnmajer. Tanzanija, tada Tanganjika, bila je nemačka kolonija od 1885. do 1918. godine.

Svaka izjava nemačkih zvaničnika na ovu temu nudila je isto, uz različite formulacije, pa je tako, i ovog puta, Štajnmajer izjavio da će njegova zemlja otvoriti pregovore sa tanzanijskim vlastima da bi se razgovaralo o rešavanju zaostalih pitanja koja se vuku još od kolonijalne vladavine u ovoj istočnoafričkoj zemlji.– Ne smemo zaboraviti prošlost – poručio je Štajnmajer posle sastanka sa predsednikom Samijom Suluhuom Hasanom tokom trodnevne turneje istakavši da „su bilateralni odnosi zasenjeni zverstvima nemačke kolonijalne okupacije u istočnoj Africi“.

– Važno mi je da se pomirimo sa ovim mračnim poglavljem – rekao je Štajnmajer.

– Nemačka je otvorena za saradnju sa Tanzanijom na repatrijaciji kulturnih dobara i ljudskih ostataka.

Mediji pišu da se iza javnog izvinjenja za počinjena kolonijalna zlodela krije pravi razlog dolaska, a to je sklapanje dila o uvozu afričke nafte. Isti povod, odveo je pre neki dan na afrički kontinent i nemačkog kancelara Olafa Šolca koji se uputio u Nigeriju, što je njegovo treće putovanje u ovaj deo sveta, otkako je, pre skoro dve godine, preuzeo dužnost. Najviši nemački lideri posećuju Nigeriju, Ganu, Tanzaniju i Zambiju u nameri da učvrste poslovne veze i razgovaraju o novim mogućnostima ulaganja.

Nemačka je Tanzanijom vladala sve do pred kraj Prvog svetskog rata, kad su je zauzele britanske snage, podseća Dojče vele. U krvi je ugušila pobunu u Maji Maji između 1905. i 1907. godine, kad se nekoliko plemena diglo protiv kolonijalne moći. Stručnjaci procenjuju da je umrlo oko 200.000 do 300.000 ljudi.

Štajnmajer je rekao da planira da upozna ljude pogođene pobunom Maji Maji. Tanzanijski političari su dugo tražili da se u zemlju vrate ljudski ostaci izloženi u nemačkim muzejima.

– Znam da postoje porodice koje čekaju posmrtne ostatke svojih rođaka iz nekoliko muzeja u Nemačkoj – rekao je predsednik Hasan.

Šolc i Štajnmajer će se fokusirati i na ekonomske odnose Nemačke sa zemljama povezanim sa reformom takozvane berlinske inicijative „Sporazum sa Afrikom“ uoči sastanka afričkih zemalja i zemalja G20 u Berlinu 20. novembra.

Nemačka, usled rata u Ukrajini i rastućih tenzija sa Kinom, sve više skreće pažnju na afričke zemlje u potrazi za novim ekonomskim potencijalom.

– Sada je vreme da napravimo novi početak u odnosima sever-jug, što će omogućiti da se na ravnopravnoj osnovi razvijaju zajedničke perspektive sa mnogim zemljama juga – rekao je Šolc.

Posle Tanzanije, Štajnmajer ide u Zambiju, što je prva poseta jednog nemačkog predsednika ovoj zemlji u istoriji.

Berlin priznao genocid

NEMAČKA je 2021. zvanično priznala da je počinila genocid tokom kolonijalne okupacije Namibije i najavila finansijsku kompenzaciju za nadoknadu zločina. Ova zemlja imala je brojne kolonije od 1884. do kraja Prvog svetskog rata, osim u današnjoj Tanzaniji, i na području Burundija, Ruande, Namibije, Kameruna, Toga i Gane. Lane je Berlin obećao 100 miliona evra Nigeriji tokom dve godine za podršku malim i srednjim preduzećima, poljoprivredi, sektoru obnovljive energije i zapošljavanju žena.

KOMENTARI9 komentara

 1. Aleksandar I says:

  Ovo je tek pocetak naplate za njihove zlocine. Sve se na kraju vrati i to sa kamatom!

  • Protokoli hrvackih ludaka says:

   A šta ce platiti? Pa stampaju eure.

 2. Ficko says:

  Izigravaju vuka u jagnjećoj koži samo dok imaju korist. Inače i dan danas gdegod mogu oni pokazuju moć, diktat i nadmenost. Njihove molbe i sve drugo mogu se uslpšiti ukoliko u nemačkom društvu dođe do temljine promene vodećih ljudi i kapitalista. Dotle oni neće promeniti svoju koncepciju. Drugim rečima njima i Zapadu ne može se verovati.

 3. Miroslav says:

  Imamo i mi poruku za Nemačku: Đuro izvini što si nas tukao. Da se ne zaboravi.

 4. da da says:

  Nemci su isti po mozgu kao pre sto godina,svi na vlasti u nemačkoj su potomci ss oficira,rečima ispoštuju jevreje za genocid,a misle im isto kao i 1941.Tako isto sa nama i rusima..Kod nas je problem što su krvati i jugosloveni na vlasti,oni ih klečeći slušaju i uvažavaju.

 5. Gagi says:

  Takvu vrstu licemerja mogu samo imati ovi katolicki kolonizatori. Nemaju srama da se danas pojavljuju kod onih koje su unistavali i divljacki bicevali. To je taj vrli visokoumno razvijeni zapad. Kod nas takodje dolaze, NE da bi se pokajali za pobijenu i ispecenu decu u Jasenovcu, vec da bi nam ponovo pretili i ucenjivali nas. Neka je na cast i diku onima koji danas suruju sa njima i stvaraju neke nove "civilizovane" i zivotno progresivne aranzmane.

 6. Velika Metla says:

  SAMO teška budala može germanskim nesojima bilo šta poverovati.

 7. Rostand says:

  A da zatraže oprost za stogodišnji teror koji provode nad Srbima,e to švabskim gomnima ne pada na pamet.Staljine,crni sine,zašto nisi dovršio posao.

 8. persida says:

  Sti bi rekao ambasador Hitler Hil, "Ne razumem zasto Srbi i dalje pamte da smo ih klali i bombardovali."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *