KOMEDIJA U HAGU: Hrvati tvrde da Srbija preteruje sa brojem proteranih Srba

KOMEDIJA U HAGU: Hrvati tvrde da Srbija preteruje sa brojem proteranih Srba

18 marta 2014

HAG_620x0U Međunarodnom sudu pravde danas je nastavljena usmena rasprava u sporu između Srbije i Hrvatske po uzajamnim tužbama za genocid na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine, a predstavnici hrvatskog pravnog tima tokom izlaganja odbrane osporavaju argumente i dokaze iz protivtužbe Srbije koja Hrvatsku tereti za genocid nad Srbima od 1991. godine do 1995. godine, posebno u akciji „Oluja“.

Indijska pravnica koja je članica hrvatskog pravnog tima Anjolie Sing iznela je tvrdnju da nije postojao zločinački plan u „Oluji“, da nije bilo prekomernog granatiranja, nije bilo prisilne deportacije…., a broj žrtava koji spominje Srbija grubo je preteran, prenosi hrvatska štampa.

Predstavnici srpskog pravnog tima na čelu sa Sašom Obradovićem predstavili su tokom prošle sedmice protivtužbu Srbije u kojoj su detaljno opisani masovni zločini i genocid nad Srbima koji su izršile zvanične hvatske oružane snage na čelu sa državnim rukovodstvom predvođenim predsednikom Franjom Tuđmanom.

Glavni dokaz genocidne namere i istrebljenja Srba iz Hrvatske su transkripti sa sastanka Tuđana sa vojnim vrhom hrvatske na Brionima 1995. godine na kom je planirana operacija „Oluja“.

Srpska strana prezentovala je sudu niz dokaza i svedočenja da operacija „Oluja“ ispunjava sve elemente krivičnog dela genocida, kao i da je Hrvatska prekršila svoje obaveze iz Konvencije o sprečavanju genocida.

Na danasnjoj raspravi hrvatska strana tvrdila je da je „brojka od preko 130 hiljada srpskih povratnika sama po sebi dokaz da nije postojala državna politika sprečavanja povratka Srba nakon Oluje, kako tvrdi Srbija u svojoj protivtužbi“.

Brojka od preko 130.000 odnosi se na izbegle Srbe koji su prijavili svoj povratak, a na obnovu imovine razrušene u ratu Hrvatska je potrošila 2,24 milijarde evra, kazala je Anjolie Sing. Ona dodaje da se barem trećina tog iznosa odnosi na obnovu imovine hrvatskih Srba koji su izbegli tokom ili nakon operacije „Oluja“.

Prema njenim rečima, nije postojao zločinački plan u „Oluji“, nije bilo prekomernog granatiranja, nije bilo prisilne deportacije….a broj žrtava koji spominje Srbija grubo je preteran.

Hrvatski pravni tim je Savu Štrpca, šefa Dokumentaciono-informaciong centra „Veritas“ koji je na suđenju stručni svedok Srbije, opisao kao ratnog funkcionera SAO Krajine, a Vesna Crnić-Grotić citirala je neke od njegovih izjava da „ne dolazi u obzir povratak pod vlast Hrvatske“.

Ona je odbacila optužbe Srbije da je pobuna hrvatskih Srba bila puka reakcija na nacionalistički separatizam predsednika Tuđmana i navela da ona počinje 1989., puno pre nego što je Tuđman izabran za predsednika.

Grotić je tvrdila da je srpski nacionalizam taj koji je uništio SFRJ i doneo rat u Hrvatsku koji ta zemlja nije želela.

Ona je, ipak, priznala da su u akciji „Oluja“ počinjeni individualni zločini i dodala da Hrvatska duboko žali zbog toga, preneli su hrvatski mediji.

Kako je navela, do sada su sudski procesuirane 33 osobe optužene za ubistva tokom ili nakon operacije „Oluja“, a više od 2300 osoba procesuirano je zbog krivičnih dela pljačke i uništavanja imovine na oslobođenom području. Takođe, dodala je, u toku su i tri sudska procesa u kojima se sudi za ratne zločine počinjene u operaciji „Oluja“.

Usmena rasprava, koja je počela 3. marta izlaganjem hrvatskog pravnog tima, biće zaključena 1. aprila. Ovo je završnica spora koji je počeo još 1999. godine podnošenjem hrvatske tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv Srbije.

Hrvatska, predvođena tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom, je 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred MSP protiv tadašnje SRJ zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te Republike od 1991. do 1995. godine.

Srbija je odgovorila kontratužbom koja se zasniva na istom činjeničnom i pravnom osnovu na kome je podneta hrvatska tužba, odnosno na Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Konačna presuda, na koju ne postoji pravo žalbe, prema očekivanju stručnjaka, mogla bi da bude javno objavljena do kraja ove ili početkom 2015. godine i biće obavezujuća za obe države.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *