Комеморација у Братунцу: Нема правде за Србе

Komemoracija u Bratuncu: Nema pravde za Srbe

7 jula 2018

U Bratuncu je danas održana komemoracija u znak sećanja na 3.500 stradalih Srba sa tog područja, Srebrenice i okoline, na kojoj je predsednik RS Milorad Dodik izjavio da u BiH nema pravde za Srbe, jer su počinioci stravičnih zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu ostali nekažnjeni.

Prema njegovim rečima, u srednjem Podrinju tokom poslednjeg rata stradalo je više od 3.500 Srba, a da nema odgovornosti i kazne za počinioce, prenosi RTRS.

„Nema kazne za počinioce, ali ima snažnog ignorisanja međunarodnog faktora i nastojanja da se održi stereotip koji je ovde već ranije plasiran da se generalno govori samo o srpskoj krivici“, rekao je Dodik na komemoraciji kojoj je prisustvovala i premijerka RS Željka Cvijanović, kao i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Prema njegovim rečima, sramne kazne za trojicu Bošnjaka, pripadnika takozvane Armije BiH, koji su nekoliko sati maltretirali i silovali desetogodišnju devojčicu srpske nacionalnosti 1993. godine u Sarajevu, govori da u BiH nema pravde za Srbe i da BiH nije zemlja za Srbe.

„Mi smo ovde silom Dejtonskog sporazuma, spremni da poštujemo ovaj sporazum i njegove određene odredbe, ali isto tako, svesni smo iluzije koje pokušavaju da izgrade ovde u liku BiH, na štetu Srba i srpskog naroda“, rekao je Dodik.

On je pozvao prisutne da se ponovo okupe i pomognu u rešavanju nagomilanih problema.

Dodik je rekao da je Vlada Republike Srpske u ovaj kraj uložila značajna sredstva, jer želi da ga oživi sa stanovišta svih funkcija — javnih i drugih.

„Stradanje ostaje kao naša bol, kao mesto koje će večito u kolektivnoj svesti našeg naroda biti upamćeno, ali isto tako moramo se okrenuti životu. Najbolja zahvalnost za žrtve koje su date jeste uspješno društvo i to je odnos prema poginulim i stradalim u proteklom ratu“, rekao je Dodik.

Cvijanovićeva je izjavila da nekažnjavanje počinilaca teških zlodela nad više od 3.500 Srba u srednjem Podrinju u proteklom ratu treba da drži Srbe budnim i svesnim onoga što se dogodilo i na koji način treba da se kreću u budućnosti, kako bi izbegli sve zamke ovog tipa.

Cvijanovićeva je naglasila da je važno izražavati poštovanje prema svim žrtvama, ali i negovati kulturu sećanja.

„Kultura sećanja mora da postoji u okviru institucija, kolektiviteta i svakog pojedinca u Republici Srpskoj, jer na osnovu toga možemo da razumemo šta je bilo i kuda se krećemo u budućnosti“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Bratuncu, gde je prisustvovala pomenu.

Ona je istakla da je vlast u Srpskoj opredeljena za izgradnju bolje Republike Srpske, koja će biti stabilnija i sve jača iz dana u dan, znajući koliko je žrtava podnijeto u svim krajevima.

Cvijanovićeva je ukazala da su zločini počinjeni nad Srbima u srednjem Podrinju ostali nekažnjeni, što postaje matrica kada se govori o pravdi ili dostizanju pravde, istine i sankcija u okviru BiH.

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, brojne delegacije i predstavnici boračkih organizacija prisustvovali su u Bratuncu pomenu za više od 3.500 stradalih Srba iz srednjeg Podrinja, ubijenih tokom proteklog rata.

Pomen stradalim Srbima i ove godine se održava sa istom porukom: „Da se ne zaboravi“.

Porodice srpskih žrtava u Podrinju još čekaju pravdu, podseća RTRS.

Na Petrovdan 1992. godine na području Vlasenice, Osmaka, Zvornika, Bratunca i Srebrenice muslimanske snage, predvođene Naserom Orićem, činile su neviđena zla ubijajući srpsko stanovništvo, od novorođenčadi do staraca, ne birajući sredstva.

KOMENTARI2 komentara

  1. dane Radakovic says:

    Beograd vodi politiku sto se desavalo u rusenju jugoslavije vladau beogradu radi protiv istorije srba i nece da kazni ORLICA MUSLIMANA koji je pobijo srbe u BRATUNCU zato sto je Orlic bijo sofer slobodaa na milosevica u jugoslaviji i u beogradu i nece ga nikad osuditi kumunjare sa dedinja beograd. orlic je ubija vode cetnicke po beogradu ubijo je BELOG cetnickog vodu i ostale

  2. Miraš. says:

    Da se ne zaboravi. Nije mi jasno kako bošnjački lideri planiraju da će BIH opstati kao država ako ne postoji pravda za sve i ne postoji kazna za počinioce ovakvog zločina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *