Komemoracija u Srebrenici

Komemoracija u Srebrenici

11 jula 2013

MajkeSrebreniceOrganizacioni odbor za obeležavanje 18 godina od dešavanja u Srebrenici utvrdio je konačan program, odnosno imena zvaničnika koji će danas govoriti na komemoraciji u Potočarima kod Srebrenice.

Iz ovog odbora je najavljeno da će zvanični program komemoracije početi u 11 časova intoniranjem himne BiH.Potom će uslediti recital u bivšoj Fabrici akumulatora, koja je odlukom visokog predstavnika u BiH dodeljena memorijalnom centru, gde će se obratiti načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, američki ambasador u BiH Patrik Mun, predstavnik Saudijske Arabije za saradnju sa parlamentom BiH Abdulah al Harbei, te visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Osim njih, govoriće i komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižniks, turski ministar kulture Imer Čelik, predsedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

U sakralnom delu Memorijalnog centra program će početi u 12 časova kada će prisutne delegacije položiti vence i odati poštu nastradalima. Od 12.30 počinje kulturno-duhovni program kada će se ponovo obratiti načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, a potom će uslediti vjerski program koji će predvoditi poglavar Islamske verske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Od 13 časova počinje verski obred i čitanje imena 409 identifikovanih Bošnjaka koji će, nakon tog obreda, biti ukopani u Memorijalnom centru. Sa ovim ukopom u Memorijalnom centru će biti ukupno 6.066 ukopanih, među kojima je nekoliko desetina poginulih u ratnim sukobima pre jula 1995. godine.

Time će biti obeleženo 18 godina od zločina u Srebrenici. Na putevima na području Srebrenice i regije Birač zabranjen je prevoz eksplozivnih materijala.

Skup u Potočarima, kao i prethodnih godina, obezbeđivaće policija Republike Srpske u saradnji sa ostalim bezbednosnim strukturama u BiH. Skupština opštine Srebrenica proglasila je 11. i 12. juli ove godine, kada se obeležavaju godišnjice bošnjačkog i srpskog stradanja, neradnim danima na području ove opštine.

Delegacija Vlade RS u Potočarima

Delegacija Vlade Republike Srpske položiće danas vence u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice. Delegaciju Vlade Srpske čine ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Igor Vidović i ministar za izbeglice i raseljena lica Davor Čordaš, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *