Комненићева одбрана слике

Komnenićeva odbrana slike

8 maja 2017

KADA je pisao o delima naših slikara Milan Komnenić (1940-2015) nije se osvrtao na prvi, ikonografski sloj slike, za njega su mnogo značajnija bila ona dublja značenja. Ovo za „Novosti“ kaže istoričar umetnosti Nikola Kusovac, autor izložbe, koja će od večeras u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije predstaviti upravo radove onih stvaralaca o kojima je Komnenić pisao.

– Iako u nazivu izložbe stoji da je reč o omažu Milanu Komneniću, mislim da bi jedan takav omaž morao biti mnogo širi, jer je on bio jedna izuzetno složena ličnost: književnik, političar, izuzetni prevodilac koji nam je otkrio i približio hispanoameričku književnost i njenu fantastiku, pa smo se, kada je ova postavka u pitanju, zadržali na njegovoj odbrani slike – objašnjava Kusovac. – Na izložbi su tako zastupljeni reprezentativni radovi 17 autora, koji su bili predmet Komnenićevog istraživanja.

Gotovo sva dela, na postavci koju zajednički realizuju Medija centar „Odbrana“ i Fondacija „Plavo“, su iz privatnih kolekcija, mnoga retko viđena, dok će neka imati i beogradsku premijeru. Pred publikom će se prvi put naći delo „Lepotica dana“ Ljube Popovića i veliki diptih Miodraga Dada Đurića koji je za ovu priliku dopremljen iz Njujorka. Do 31. maja biće izloženi i veliki formati Petra Lubarde, Voje Stanića, Petra Omčikusa, Kose Bokšan, Todora Stevanovića, Ksenije Divjak, Ljubodraga Jankovića Jaleta, Mira Glavurtića, Stanka Zečevića, Ljubice Mrkalj, Vladimira Dunjića, Dragana Vuka Račića, Milana Tucovića, Raše Trkulje i Branislava Markovića.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *