KOMPANIJA „SIGENTA“: Bez naše dozvole više niko neće moći da posadi papriku

KOMPANIJA „SIGENTA“: Bez naše dozvole više niko neće moći da posadi papriku

23 februara 2014

crop-wars-2-300x201GMOSvi znamo da je seme život i da sve nastaje iz semena, tako da oni koji patentiraju seme zapravo stavljaju svoju šapu na život u punom smislu reči.

Ponašaju se poput bogova. Prisvajaju vode, šume, prirodu, a sada i seme. Pitanje je kada će vrle evropske privatne korporacije da prisvoje vazduh i početi da ga naplaćuju. Prema svemu sudeći, to je moguće i zapravo vrlo verovatno.

Naime, evropska kompanija Singenta, koja inače proizvodi GMO seme, sada želi da patentira seme paprike. Da, dobro ste pročitali. Oni žele da patentiraju seme, što znači da bez dozvole više niko nigde neće moći da posadi papriku.

Udruženja iz 20 zemalja sveta poručuju: „Niko nema pravo na seme„. Odlučili su se na protest jer, nakon nekog vremena, malo po malo, patentiraće svo seme na planeti. Zloglasna GMO kompanija Monsantotakođe pregovara sa Evropom o patentima semena nekih drugih namirnica, kao što su brokoli i boranija.

Šta će se dogoditi kada seme bude patentirano? Primer je niz slučajeva koji se odvijaju u SAD-u, a to su parnice koje Monsanto vodi protiv nekolicine seljaka.

Naime, Monsanto je u više navrata tužio ljude jer je na njihovim poljima izniklo GMO seme za koje nisu imali dozvolu. Ali, seljaci nisu ukrali seme već se seme putem vetra preselilo na njihova polja. Pretpostavljate, korporacija Monsanto u većini slučajeva dobije presudu pa seljaci plaćaju odštete korporaciji iako su njihova polja, zapravo, oštećena jer GMO truje sve ispred sebe.

Isto to dešavaće se i nama ako se kojim slučajem usudimo zasaditi papriku bilo vrste koju korporacije patentiraju jer će patent paprike imati privatna korporacija koja, ako vidi da na vašem polju raste paprika, sme poslati svoju ‘semensku’ policiju, a vas privesti jer patent te paprike pripada njima.

Ova situacija je zaista apsurdna i neverovatna. Jer, kako je moguće da dopuštamo korporacijama da nam prisvoje seme? Seme je oduvek pripadalo svima pa nije jasno od kuda hrabrost za ovakav podhvat. Sve ovo odvija se, naravno, u tajnosti jer plan ovog patentiranja je mnogo dublji.

Seme je život i sve nastaje iz semena tako da oni koji patentiraju seme, zapravo, stavljaju svoju bolesnu šapu na život u punom smislu reči.

Posle ga mogu menjati, modifikovati, narušavati i to sve po svojoj volji i, naravno, na uštrb života i čoeka.

(Dnevno)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *