KOMŠIJE ZA TOPLU BRAĆU: Hrvatska usvojila gej brakove

KOMŠIJE ZA TOPLU BRAĆU: Hrvatska usvojila gej brakove

15 jula 2014

Gej_BrakoviHrvatska je danas dobila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, prema kojem će homoseksualni parovi uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na usvajanje dece.

Sabor je zakon doneo glasovima 89 zastupnika, 16 ih je bilo protiv, a usvajanje je propraćeno aplauzom s galerije, odakle su sednicu pratili aktivisti za prava LGBT osoba.

Nakon usvanja Zakona, u Hrvatskoj su brak, vanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju porodični život, saopštilo je udruženje Zagreb Prajd i navelo da porodični život istopolnih parova, od sada životnih partnera, u Hrvatskoj štite Ustav, Evropska konvencija o ljudskim pravima i Ustavni sud.

To dugo čekano zakonsko priznanje naših porodica, ukazuje Udruženje, jasno poručuje da su sve porodice jednake, da sve zaslužuju da žive sigurno i sretno i da je ljudsko dostojanstvo neotuđivo, nezavisno od nečije polne orijentacije ili rodnog identiteta, prenela je agencija Hina.

Upravo zato će istopolni parovi sklapati životno partnerstvo na javan i svečan način, pred matičarem, čime će Hrvatska i na simboličan način obe porodične zajednice, brak i životno partnerstvo, tretirati jednako.

Zakon o životnom partnerstvu stupiće na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, a prva istopolna venčanja, prema proceni Udruženja, moći će da se održe sredinom avgusta.

KOMENTARI3 komentara

  1. Za Srbiju says:

    ČESTITAMO!!!!

  2. soko says:

    to ie zakon EU ,isto će biti i u Srbiji itd,,hahaaa

  3. mladen says:

    sta to sad znaci da pusicka nece vise ici kod kurca

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *