КОМШИЈЕ ЖЕЛЕ ДЕО СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ: „БУГАРСКА ВОЈСКА МОРА БИТИ СПРЕМНА ЗА КОНФЛИКТ НА БАЛКАНУ“

KOMŠIJE ŽELE DEO SEVERNE MAKEDONIJE: „BUGARSKA VOJSKA MORA BITI SPREMNA ZA KONFLIKT NA BALKANU“

21 maja 2023

NACIONALNO pitanje u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji liči na situaciju s kojom su se suočile Rusija i Ukrajina: deljenje jednog naroda, smatra bivši ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov.

– Mnogi postavljaju pitanje šta se događa u Ukrajini, zašto Rusi tako postupaju…? Veoma jednostavno. Hajde da mi, Bugari, odgovorimo sebi samima: a zašto mi tako prema Makedoniji? To je isto. Osećanje zajedništva, prevareno osećanje zajedništva, mešanje spolja s ciljem da se podeli jedan narod. Stvaranje novih nacija, pokušaji da se međusobno suprotstave – naveo je Karakačanov.On je izrazio protivljenje učešću Bugara u borbenim dejstvima izvan granica zemlje kako bi se zadovoljili tuđi interesi. Prema njegovim rečima, bugarska vojska ne bi izdržala učešće u aktuelnom sukobu.

Dodao je da u zemlji moraju biti spremni za konflikt na Balkanu.

– Bugarska vojska treba da bude spremna da čuva svoje granice i svoje nacionalne interese ovde na Balkanu. Jedini rat u koji bih lično krenuo je onaj ako bi se nešto desilo u Severnoj Makedoniji, To su naše teritorije, naši sunarodnici. Druga je stvar što je jedan deo njih ispranih mozgova (Makedonci) – rekao je Karakačanov.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Milutin says:

  Bugari koji žive u Severnoj Makedoniji ne trpe teror od strane Srba koji se izjašnjavaju kao Makedonci. Što se ne može reći za teror koji su sprovodili Albanci u Makedoniji. Taj teror je verovatno osetila i Bugarska manjina. Dakle adresa na koju se Bugari mogu obrate leži zapadno od Makedonije. Srbi su, ne tako davno, bili prinuđeni da svoja prezimena sa "ić" promene u "ov". I to je istina. A istina je i da je Bugarska 80-tih godina prošlog veka proterala na desetine hiljada Turaka iz Bugarske da bi imali "etničko čistu" državu. Ako se ne varam Turska je bila primorana čak i da plaća Bugarskoj da "pusti" Turke da mogu mirno da "napuste" Bugarsku. Dakle Bugarska je sprovela, u to vreme još uvek socijalistička zemlja, tiho etničko čišćenje. A sada želi osvajanje tuđe zemlje. Kao i Albanija u ostalom.

 2. Ivke says:

  Ma nemoj tvoji ljudi ispranih mozgova u staroj Srbiji? Ih bugarcinoo jedna... A da niste vi isprali srbima mozak u vecem delu Bugarske ?

 3. Jedan tamo,ne znaš ga ti... 🖕 says:

  Zato je uvek aktuelna stara narodna mudrost: „Sine, ako se zarati, a ti ne znaš na koju ćeš stranu, udri po Bugarima, nećeš pogrešiti".

 4. Luka says:

  Ko o čemu Bugari o Makedoniji ili "zapadnim krajevima " .Na žalost naše stanovništvo , dobrim delom nedovoljno i u osnove jezika a kamoli li poznavanje jezika i jezičke finese ovih naroda je često sklono da izjednači ta dva jezika a samim tim i naroda. Mnogo je tu razlika da bi se smatralo da Makedonci nemaju svoj jezik i da su oni "zapadni Bugari. Odvojeno je i pitanje okupacije u drugom svetskom ratu preduzete od istih tih nacionalističkih snaga koje sada zagovaraju "zapadne krajeve ".Bugari su neka vrsta istorijskog testa i za naše odnose sa Rusima ( San stefanski program npr. ) Rusimaa su oni uvek bili bliži ( kao neka košulja u odnosu na džemper ) nego Srbi što je svakako posledica geopolitičkih različitih položaja u kojima su oni geografski blizu Rusije ali su ih zato nepogrešivo izneveravali na svakoj istorijskoj krivini .Za Srbe je u nevoljama ( npr. 1999. god, ) važilo pravilo koje glasi da je "nebo previsoko a Rusija predaleko" uz uvažavanje činjenice da Rusija nije isto što i SSSR a SSSR isto što i Ruska imperija . Bugari igraju sasvim druge igre uvek usmerene na Makedoniju ali i delove Srbije na kojima su bili okupatori u drugom svetskom ratu ali su ih Rusi ( kao Sovjeti ) septembra 1944, god promovisali u oslobodioce Srbije što jednostavno prostom zamenom obeležja na kapama činjenično ne stoji ili ne stoji na čitavim delovima teritorije Srbije na kojima su bili okupatori.Malo je bugarskih jedinica koje su bile sa Sovjetima na ovim prostorima .Daleko ih je više okupiralo i Makedoniju i različite delove Srbije.Srbi su daleko iskreniji podržavaoci Rusa nego Bugari možda i zbog toga što nisu bili pod izvesnom blokovskom sovjetskom represijom. Ta represija je nestala ali se zato pojavljuju ponovljene veliklobugarske aspiracije da se ponovo i vojno pitaju na tzv. Zapadnom Balkanu sa opasnim pričicama o " zapadnim krajevima " koje ih istina nisu napuštale ni u sovjetsko vreme .

 5. Duca says:

  Posle Balkanskih ratova, južna teritorija je bila oslobođena od turaka u ratu koji su vodile Grčka, Bugarska i Srbija sa turcima. Teritorija je podeljena između tri pobednice, južni dro grčkoj, do danas pripada grčkoj i oni tu svoju pokrajinu zovu Makedonija. Istočni deo je pripao Bugarskoj i on je danas deo bugarske bez ikakvog specijalnog statusa. Severni deo je pripao Srbiji i zvao se Južna Srbija. Jedino su taj deo kasnije proglasili republikom, a zatim i otcepili. Po običaju srbi nisu umeli da sačuvaju svoje. Sada bugari žele deo toga da priključe sebi, albanci ostatak i tako će bivša Južna Srbija nestati i kao zasebna država i kao geografski pojam. Ne vidim šta je nas to briga, kad smo je ovako nesposobni i glupi izgubili odavno.

 6. Archelay says:

  E sad,kako to da neko generalizuje postojanja Asparukovaca u Makedoniju cime nesvesno usmeravaju vodu asparuhovnim vodenicama?Procitajte po srpskim arhivama sta su ti Asparuhanci cinili u juznom delu Srbije tokom Drugog svetskog rata sa bremenim Srpkinjama da bi imali pojma o cemu se radi.

 7. Smrdevit Posavski says:

  mi opet mislimo da je za daku jada od 4,5 mil.bugarcica njihova teritorija prevelika. 110.000 km2 nije za tako malo pleme.

 8. Kružna a ne pravolinijska putanja istorije says:

  Veoma je važno razumeti šta bugarska imperijalna misao koju apsolutno ne treba podcenjivati jer je nadživela i carističko -bugarsko i sovjetsko vreme ( u vojnoj funkciji jugozapadnog krila varšavskog ugovora koje je dodirivao međublokovsku " bufer zonu "državu i teritoriju SFRJ a koje je Srbija bila neodvojiv deo ) .Sve to se dešava na vekovnom strategijskom pravcu bitnom ne samo za nas nego i za kontinentalnu ,istorijsku i uopšte svaku Evropu a danas i vanevropske sile preko moravsko vardarske komunikacije) Ta misao direktno ide ne samo za teritorijom BJRM sada S. Makedonijom ( uvek sa značajnim " namigivanjem" albanskom faktoru sa težnjom da se sa njima graniči i razgraniči bez obzira da li su između njih prisutni i neki Srbi ili neki Makedonci. Ona ide i za delovima Srbije koji su bili i direktno okupirani .1941. g.Ta misao imao dobre istorijske odnose i sa svakim hrvatskim ekspanzionizmom naravno po pravilu na štetu Srba .Nacista Pavelič ima značajne veze sa orestonicom Sofijom .Neposredni izvršilac ubistva jugoslovenskog kralja Aleksandra je direktno povezan sa tom činjenicom Sile osovine nisu razmišljake samo po linijama rezultata balkanskog rata .Bugarska carska vojska se nalazila čak i u zapadnoj Srbiji i u Podrinju spuštajući se na jug od manastira Rača radi učešča u borbama sa jedinicama NOV i POJ na reci Sutjesci Makedonci su za vreme drugog svetskog rata zajedno sa Srbima ( jug i istok Srbije ) trpeli vrlo surovu bugarsku okupaciju . jedan od pravaca Vermahta ka Nišu i dalje bio je sa juga kroz moravsko vardarsku dolinu .Šta je bilo 1999. god u smislu dodeljivanja vazdušnof prostora od strane Bugarske -znama i danas.Dakle "spremnost bugarske vojske za vojni konflikt na Balkanu " nikada ne treba tumačiti usko i locirati samo na misao o pretenzijama ka sadašnjoj Severnoj Makedoniji sa koom su uostalom u istom vojnom savezu. Bitna težnja te strategije u ovom vremenu jeste moguće izazivanje tenzija između etničkih Srba i etničkih Makedonaca po ranijim uspelim scenarijima za podele na Balkanu U slučaju većeg združenog vojnog poduhvata protiv Srbije ta imperijalna misao već sprovođena u istorijskoj praksi se nikada ne sme zanemariti.Narodi u pitanju su manje ili više u mnogo lemu veoma slični . Zbog toga nije bila suviše daleko od pameti ali ne i od stvarnosti i okolnostimsa i odnosima velikih sila ideja o "Balkanskoj federaciji " koja je živela skoro do pred Rezoluciju informacionog biroa " .Jugoslavija bi u tom slučaju uz ambiciju da državnopravno a ne samo politički integriše i Albaniju ( što za razliku od priče sa Bugarima Geurgi dimitrova nije nikako i nikada išlo ) bila prejaka država i po zapaqdnim i po istočnim geopolitičkim merilima .Šta je bilo sa Jugoslavijom predobro znamo a šta je sa Albanijom i Bugarskom moramo da razumemo i pratimo .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *